Една точка раздели тези два уникални отбора през миналия сезон. Манчестър Сити събра 98 спрямо 97-те на Ливърпул, за да защити шампионската си титла в Англия, а сетне узурпира и всеки друг възможен трофея на Острова. Сега лудата гонитба между Юрген Клоп и Пеп Гуардиола стартира наново с двубоя за Къмюнити Шийлд, в който „червените” поне на хартия влизат в качеството си на подгласник, но и със самочувствието на европейски клубен шампион.

Двубоят на „Уембли” стартира от 17 часа българско време и ще можете да проследите всичко по-интересно около него в GONG.BG, а също чрез прякото предаване на DIEMA SPORT 2 и онлайн на PLAY DIEMA XTRA.

Мненията на Острова относно характера на предстоящия сблъсък изглеждат доста разнопосочни. Немалко анализатори и специалисти очакват Сити и Ливърпул да предложат истинско зрелище заради безпрецедентния им спор във Висшата лига през миналата година. Има обаче и също толкова аргументи наставниците на двата тима да се отнесат по по-различен начин към сблъсъка за летния трофей и предимно с мисъл за минимизиране на пораженията и съхраняване на футболистите. И Клоп, и Гуардиола имат в редиците си играчи, които се намират в различен стадий на подготовка заради ангажиментите си към националните отбори покрай турнири като Купата на Африканските нации и Копа Америка. Разбира се, това едва ще повлияе на желанието на всеки един от двамата тактици да „пролее първа кръв” на големия съперник точно преди началото на приключението, което ще трае през следващите 10 месеца.

Летните контроли на Ливърпул преминаха донякъде очаквано за тим, чийто сезон приключи преди малко повече от 2 месеца. Клоп можеше да разчита на най-големите си звезди едва за последните 2 срещи, а тимът му натрупа и немалко загуби – 1:3 от Борусия Дортмунд, 1:2 от Севиля, 0:3 от Наполи. В много от тези срещи германецът подчерта като основен проблем твърде лековатите голове, предизвикани предимно от собствени грешки.

Сити, от своя страна, се отдаде на турне, което имаше далеч по-явна маркетингова насоченост. В Китай тимът игра финал срещу Уулвс за Азиатската купа на Висшата лига, като „вълците” успяха да се наложат чрез дузпи. Последваха контроли с хонконгския Китчее и японския Йокохама, които дружно получиха 9 гола от „гражданите”. Разбира се, за сравнение в класите и дума не може да става.

Отборни новини:

- Едва ли Садио Мане ще играе за Ливърпул в този мач. Сенегалецът, който получи изключително кратка почивка, след като страната му игра финал в Купата на Африканските нации, се завърна на Мелууд тази седмица и поднови тренировки. Наби Кейта се намира в сходно положение, като е много вероятно да получи повече време за подготовка преди откриващия сезона двубой във Висшата лига срещу Норич Сити.

- Рияд Марез спечели КАН с отбора на Алжир и също не се очаква да го видим на терена днес.

- Хосеп Гуардиола ще решава в последния момент дали да разчита на хора от южноамериканската колония в клуба като Серхио Агуеро, Габриел Жезус и Николас Отаменди, които успяха да натрупат тренировки със състава. Мачът може да се окаже твърде скоро за първите двама, а това може и да прати Рахийм Стърлинг на върха на атаката.

- Трансферните слухове около Лерой Сане също могат да повлияят върху участието на германеца в мача.

- Бенжамен Менди твърдо отпада от сметките. Французинът все още не е напълно възстановен от контузията в коляното и към момента поставената от лекарския щаб цел е завръщане в игра през септември.