Чудовищните приходи от 3 милиарда евро отчитат клубовете от Висшата лига за сезон 2013-2014. В последния анализ на "Делойт" относно рентабилността на футбола в Европа се посочва, че рекордът е достигнат само четири години, след като бе прескочена и котата от 2 милиарда евро, а като цяло приходите са удвоени за последните седем години.

"Забележително постижение само по себе си, но то феноменално и заради цялостната икономическа обстановка по време на разглеждания период", коментира Дан Джоунс, който е ръководител на спортно-аналитичното звено в консултантската и одиторска компания.

Според него битката между телевизионните филми и мачовете е спечелена недвусмислено от вторите.

"Влизането на нова компания, която да конкурира телевизионния гигант "Скай" доведе до по-голяма конкуренция, а от там до оценка на всеки мач от Висшата лига на около 6,5 милиона лири. В сравнение с миналия сезон, през този клубовете спечелиха с по около 25 милиона лири повече", твърди още Джоунс.

Според анализа му оперативните разходи на Висшата лига са спаднали, което пък прави чистата печалба по-голяма.

От "Делойт" правят и сравнение на английското първенство спрямо другите големи шампионати на Стария континент, само че за по-миналия шампионат, тъй като данните от последния още не са събрани напълно.
 

Първенство                             Приходи 2012 - 2013      Заплати 2012 - 2013                           
 Висша лига, Англия  2,9 млрд. евро  2,1 млрд (71% от приходите)
 Бундеслига, Германия  2 млрд. евро  1 млрд (51%)
 Ла Лига, Испания  1,9 млрд. евро  1 млрд (56)
 Серия А, Италия  1,7 млрд. евро  1,2 млрд (71%)
 Лига 1, Франция  1,3 млрд. евро  0,9 млрд (66%)

източник: "Делойт"

Според анализа се очаква в най-скоро време във Висшата лига да влезе и инвеститор от Китай. Голяма част от клубовете станаха собственост на бизнесмени, родени извън Великобритания, но най-големият пазар все още няма "представител" в английския шампионат.