Клубовете от Висшата лига са похарчили рекордна сума за трансфери през зимния прозорец, като все още остава една седмица до неговото затваряне. Елитните отбори са пръснали 93 милиона паунда за нови попълнения, което е доста повече от дадените през миналата година 63 милиона или 81-те милиона през 2006 година.

Най-много по традиция са изхарчили босовете на Челси, които взеха Никола Анелка за 15 милиона и Бранислав Иванович за 9 милиона. Ливърпул се раздели със шест милиона за словашкия защитник Мартин Скъртел.

Джон Уилямс, директор на Центъра по социология на спорта в Университета в Лестър, смята, че рекордните харчове могат да се отдадат на нарасналите приходи от ТВ права.

„Непрекъснато от 1992 година насам, специалистите твърдят, че следващата година парите от телевизиите ще намалеят, а напротив, те се увеличават.”

Не само грандовете обаче пилеят пари за попълнения. Борещият се за спасение Дарби Каунти вече може да разчита на Роби Савидж и Емануел Вия, за които бяха дадени 3,5 милиона паунда.

Бирмингам похарчи 5 милиона за Джеймс МакФадън и още 1.5 милиона за Дейвид Мърфи, докато Фулъм привлече Марлон Кинг за други 5 милиона.