Известни личности, сред които Виктория Бекъм и авторката на "Хари Потър" Дж.К. Роулинг, обединяват сили за защита на децата във военните зони.

Двойката се е подписала в отворено писмо до британското правителство. Писмото призовава за разработването на нова стратегия за превенция на сексуално насилие срещу жени и деца по време на военен конфликт.

Писмото е изпратено от името на УНИЦЕФ и публикувано във вестник "Таймс". В него се отправя призив британският външен министър Уилям Хейг да настоява за действия по време на световната среща на високо равнище за прекратяване на сексуалното насилие при конфликти на 14 юни в Лондон, на която той е домакин.

"Във военните зони сексуалното насилие е също толкова унищожително, колкото и куршумите и бомбите… Един от най-пресните случаи е Сирия, където цяло едно поколение е в риск да бъде изгубено през четвъртата година на конфликта. Международните лидери трябва да се възползват от възможността да защитават жените и да се ангажират със защитата на децата във военни зони от изнасилване и сексуално насилие. Британските министри трябва да направят всичко по силите си, за да гарантират, че на срещата на високо равнище приоритет ще бъдат мерките, които помагат на децата да докладват за сексуални престъпления и да подвеждат под отговорност насилника си. Великобритания трябва да осигури по-голямо финансиране за психологическа и дългосрочна помощ на оцелелите деца", се казва в писмото./БГНЕС