Германският колос Байерн Мюнхен отстрани по изключително драматичен начин английския шампион Манчестър Юнайтед и продължава на полуфиналите в Шампионската лига.

В мач реванш от четвъртфиналите на турнира Юнайтед се наложи с 3:2, но това се оказа недостатъчно след победата на "баварците" в първия мач с 2:1. Така с общ резултат 4:4 и повече попадения на чужд терен, възпитаниците на Луис Ван Гаал намериха място сред четирите най-добри на Стария континент.

Българският национал Димитър Бербатов не успя да помогне с нищо на своя тим, като мениджърът на „червените дяволи” отново пренебрегна нападателя за сметка на звездата Уейн Рууни, който бе под въпрос до последния момент заради травма в глезена. Английският национал започна мача като титуляр и остана на терена до 55-ата минута. Бербатов се появи в последните десет минути на срещата, но в тях не успя нито веднъж да затрудни колебливия в днешния мач страж на гостите Ханс Йорг Бут.

С този успех, отборът на Байерн Мюнхен взе своеобразен реванш за „откраднатата” титла през 1999 година, когато на финала в същия турнир Юнайтед сломи германския гранд с два гола в последните секунди.

Днес двата тима предложиха нов спектакъл на зрителите, успявайки да се отбележат цели пет гола в толкова решителна фаза на най-силния европейски клубен турнир.

Двубоят започна вихрено за домакините, които до седмата минута вече водеха в резултата с два гола и се виждаха сигурен участник в следващата фаза на надпреварата. Получилият доверие Дарън Гибсън се отблагодари по прекрасен начин на своя мениджър, откривайки резултата в третата минута. След отлична комбинация пред наказателното поле с Уейн Рууни, Гибсън получи топката и с мощен шут в долния ляв ъгъл на Бут даде преднина на „червените дяволи”. Огромна вина за гола имаше именно стражът на германците, който реагира изключително слабо в ситуацията и въпреки далечния изстрел не успя да парира топката.

Голът тотално ошашави гостите, които трудно успяваха да излязат от собствената си половина. Тоталното стъписване в първите минути в редиците на Байерн донесе нов гол за Юнайтед. Негов автор този път стана Луиш Нани, който се разписа по брилянтен начин. След поредната атака по дясното крило, топката бе центрирана полувисоко пред вратата, където Нани триково, с пета успя да отклони топката в мрежата на гостите – 2:0!

В средата на първото полувреме младокът Рафаел също имаше отличен шанс, но този път късметът бе на страната на вратаря Бут. Първата възможност за Байерн дойде едва в 39-ата минута на срещата. Голмайсторът за баварците от първия мач Ивица Олич излезе очи в очи с холандеца Едвин Ван Дер Саар, но стражът показа здрави нерви и успя да предотврати сигурно попадение.

В последните пет минути на първата част паднаха нови два гола. В 41-ата минута отново Нани направи нещата за Байерн почти безнадеждни. Валенсия центрира отдясно, топката премина през отбраната на гостите и попадна в непокрития Нани, който необезпокояван от никой със силен шут под гредата не остави шансове на безпомощния Бут.

В ответната атака обаче, тимът на Ван Гаал успя да вземе глътка въздух. Ивица Олич отново успя да излезе победител в двубоя си с Ван Дер Саар. След центриране пред наказателното поле, Мюлер успя да отклони топката към Олич, хърватинът се справи с опеката на Карик и с удар от малък ъгъл намали за 1:3.

През първото полувреме камерите на „Олд Трафорд” на няколко пъти показаха Уейн Рууни, който видимо накуцваше заради проблеми с глезена си. Въпреки това и въпреки благоприятния резултат за домакините, сър Алекс Фъргюсън остави английския национал на терена.

През второто полувреме обаче всичко се обърна с главата надолу за "червените дяволи" в 50-ата минута, когато младокът Рафаел получи втори жълт картон и трябваше преждевременно да напусне терена. От този момент нататък инициативата в мача бе изцяло за гостите, който през първото полувреме се отчетоха с едва два удара по посока вратата на домакините.

 

Футболистите на Юнайтед успяха да устискат преднината си само до 74-ата минута, когато Ариен Робен вкара поредния гол шедьовър за вечерта. Холандецът бе намерен отлично с центриране от корнер и с изключително точен удар от воле в долния десен ъгъл на сънародника си Ван Дер Саар намали за 2:3, което бе достатъчно за Байерн.

Димитър Бербатов се появи в игра десетина минути преди края, но за времето, в което беше на терена, не успя да застраши нито веднъж вратата на Бут.

След отпадането на Манчестър Юнайтед, Англия остана без нито един представител в полуфиналите на Шампионската лига, което не се беше случвало в последните няколко години.

Байерн Мюнхен пък ще има за съперник на полуфиналите тима на френския Лион, който се справи със съпротивата на друг френски тим Бордо.

МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД – БАЙЕРН МЮНХЕН 3:2 (4:4)

Манчестър Юнайтед: Ван дер Сар, Евра, Фърдинанд, Видич, Рафаел, Карик (Бербатов 80’), Нани, Флетчър, Гибсън (Гигс 81’), Валенсия, Рууни (О’Шей 55’).

Байерн Мюнхен: Бут, Ван Буйтен, Демикелис, Бадщубер, Ван Бомел, Швайнщайгер, Лам, Мюлер (Гомес 46’), Робен (Алтинтоп 76’), Рибери, Олич (Пранич 84').

Жълти картони: Ван Бомел, Лам, Бадщубер (Байерн М)
Червен картон: Рафаел (Манчестър Юн)

Стадион: „Олд Трафорд, Манчестър
Рефер: Никола Рицоли (Италия)