Рафаел Бенитес бе на крачка да си тръгне с победа при гостуването на Ливърпул, но гол на Луис Суарес в 7-ата минута на добавеното време донесе равенството 2:2 в мача от 34-ия кръг. Уругваецът изигра доста слаб мач и за кой ли път даде храна на медиите в Англия, след като умишлено ухапа Бранислав Иванович по ръката, но в заключителните секунди бе на точното място, за да отбележи 23-ия си гол във Висшата лига.

За дербито на кръга испанският наставник на лондончани бе заложил наглед на доста офанзивна схема с Фернандо Торес, Хуан Мата, Еден Азар и Оскар, но последните двама хвърлиха много сили, за да затварят плътно фланговете, откъдето мърсисайдци предпочитат да атакуват. Брендън Роджърс пък не изневери на обичайния си състав, което помогна на гостите да се справят лесно с атаките в „червено“ през първото полувреме.

Домакините държаха топката в големи периоди от мача, но действията им в предни позиции обикновено приключваха някъде пред наказателното поле. Челси пък упорито чакаше своя шанс и той не закъсня. В 26-ата минута неразбирателство при подреждането в отбрана при един ъглов удар позволи на Оскар да изскочи необезпокояван на близката греда и с хирургически удар бразилецът заби кълбото под лявата сглобка.

Ливърпул опита да се вдигне на щурм, но желанието за индивидуални действия на Суарес често спъваше атаките на отбора. Роджърс реагира на почивката, като замени млади Филипе Коутиньо с Даниел Стъридж и включването на бившия „син“ кадър веднага изостри играта в предни позиции.

Секунди след подновяването на играта Стивън Джерард бе изведен много хитро сам срещу Чех, но вратарят парира ниския му удар с левия си крак. Две минути по-късно Стъридж получи топката в половината на Челси, напредна и стреля мощно по диагонала от 25 метра, но намери левия страничен стълб.

Превъзходството на мърсисайдци в този етап на мача бе повече от видно и в 52-ата минута Джордан Хендърсън доста находчиво свали дълъг пас назад към Суарес, а последния сви топката към нахлуващия в пеналта Стъридж и за английския национал остана най-лесното – 1:1.

Ливърпул обаче не успя дълго да се радва на преднината си. В 57-ата Суарес направи страхотна глупост, след като посрещна центриране от ъглов удар с ръка в своето наказателно поле и Кевин Френд съвсем точно посочи бялата точка. Оттам Азар успя да заблуди Рейна, като го прати вляво, докато с шут по тревата прати кълбото в долния десен ъгъл.

Периодът на колебливост в изявите на „червените“ продължи до 70-ата минута, когато Оскар стреля от 30-ина метра, а Лукас Лейва с глава изчисти тежкия удар. Малко преди това дойде и поредният противоречив момент с участието на Суарес, който в безсилието си да премине покрай Бранислав Иванович, хвана сърбина за дясната ръка и я захапа. Бранителят инстинктивно бутна нападателя на земята и показа белега на съдията, но ситуацията се размина без картон.

Най-чистото положение за изравняване пред Ливърпул в редовното време се откри пред резервата Джонджо Шелви в 85-ата минута. Юношата на Уест Хем бе изведен чудесно от Хендерсън в наказателното поле, но от 15 метра по диагонала прати топката в аут.

Френд съхрани надеждите на домакините с даденото 6-минутно продължение, в което Челси си плати за прекаленото прибраната си игра. Стъридж получи топката отдясно при финалната атака на Ливърпул – развиваща се вече в 7-ата минута добавеното време – и отправи поредното центриране към пеналта. Там играч в синьо се размина и Суарес изникна зад гърба му, за да стреля в близкия ъгъл и да изравни.

Равенството обаче не помогна особено на който и да е от двата отбора, като почти сигурно Ливърпул ще се прости с участие в евротурнирите – 7-о място с 51 точки, на 5 зад Евертън и цели 10 от Тотнъм. Челси пък пропусна да прибави ценни три точки в битката за местата в Шампионската лига и е 4-и с 62 в актива си.