Отборите на Арсенал и Барселона оправдаха първоначалните очакванията и предложиха истински спектакъл за зрителите в първи четвъртфинален мач от Шампионската лига на стадион „Емиратс” в Лондон.

Двубоят в английската столица завърши без победител – 2:2, като всички въпросителни останаха за реванша след седмица на „Камп Ноу”. Освен четири гола феновете на футбола видяха още безброй интересни ситуации, дузпа и червен картон!

Шведският нападател на „каталунците” Златан Ибрахимович можеше да се превърне в истински герой за своя тим, отбелязвайки и двата гола за гостите, ако домакините не бяха показали характер в заключителните минути на двубоя и не бяха стигнали до изравняването.

През първото полувреме възпитаниците на Пеп Гуардиола бяха абсолютни господари на терена, но въпреки превъзходството си не успяха да превземат вратата на домакините. „Каталунците” упражниха натиск още от първите минути на мача, но невероятни пропуски пред Мануел Алмуния направиха Меси, Дани Алвеш и най-вече Ибрахимович.

В рамките на първите 45 минути, гостите от Барселона успяха да отправят цели 15 удар по посока на Алмуния, като седем от тях попаднаха в рамките на вратата. От своя страна домакините не можаха да затруднят нито веднъж стража Виктор Валдес.

Освен посредствената на Арсенал, мениджърът на тима Арсен Венгер трябва да решава и проблеми с контузии, които сполетяха Андрей Аршавин ин Уилям Галас.Двамата ключови футболисти за „артилеристите” трябваше да напусната принудително терена още през първата част, а на техните места се появиха съответно Ебуе и Денилсон.

Истинското шоу на Барса и в частност това на Ибрахимович обаче предстоеше през второто полувреме. Само 24 секунди след подновяването на играта Ибра се реваншира за пропуските си през първата част и даде преднина на своя тим. Голяма „заслуга” за първото попадение в мача обаче имаше вратарят на домакините Алмуния, който направи непростима грешка, излизайки неразчетено в наказателното поле. Жерар Пике изведе отлично Ибрахимович, който видя действията на испанския страж и елегантно успя да го прехвърли за 1:0.

След попадението футболистите на Барса започнаха да играят още по-освободено и да създават положения пред вратата на домакините с лекота. Логичното се случи в 59-ата минута, когато шведският голмайстор на гостите отново попари „Емиратс” с втория си гол за вечерта. Златан бе изведен на същата позиция, като при първия гол. Нападателят се измъкна майсторски от засадата, след пас на Шави Ернандес по дясното крило, напредна добре в пеналтерията и с мощен шут, не остави никакви шансове на Алмуния.

Веднага след гола за Барса, домакините имаха отличен шанс да се върнат в мача, но Бендтнер пропусна. Постепенно гостите отстъпиха инициативата и резултатът не закъсня. Последната смяна на Арсен Венгер в мача се оказа от решаващо значение за крайния изход на срещата. Младият английски национал Тио Уолкът се появи в игра в 66-ата минута на мястото на бранителя Бакари Саня, а рискованият ход на Венгер се увенча с успех само три минути по-късно, когато именно Уолкът се разписа. Нападателят получи добър пас от Никлас Бендтнер и със силен удар под плонжа на Валдес намали за 1:2.

Натискът на домакините продължи и шест минути преди края на редовното време възпитаниците на Арсен Венгер успяха да стигнат до дузпа, която капитанът Сеск Фабрегас превърна в гол. Именно Фабрегас бе фаулиран от Карлес Пуйол, който пък получи червен картон за действията си.

Така всички въпросителни в четвъртфиналния сблъсък ще бъдат решени в Испания, където Барселона няма да разчита на титулярната си двойка централни бранители Карлес Пуйол и Жерар Пике, които ще бъдат наказани. Поради същата причина мениджърът на Арсенал Арсен Венгер няма да използва звездата си Сеск Фабрегас.