Реал Мадрид надигра, но не успя да победи Манчестър Юнайтед в първия осминафинален сблъсък от Шампионската лига между два от най-титулуваните отбори в Европа. Мачът на „Сантяго Бернабеу“ завърши 1:1, и остави всичко да се решава на 5 март на „Олд Трафърд“.

Момчетата на Жозе Моуриньо бяха тези, които играха повече футбол през всичките 90 минути, но не успяха да материализират преимуществото си. Давид Де Хеа направи отличен мач и спаси куп положения, а и гредата бе помощник на испанския страж на стадиона, носещ иначе доста неприятни спомени за него от дните му в Атлетико Мадрид.

Така, въпреки случилото се на терена, може да се окаже, че сър Алекс Фъргюсън е надхитрил Моуриньо, и му го връща за загубата на Юнайтед от Порто през 2004-та.

Реал Мадрид пък е далеч от успеха си от последната среща между двата състава в Шампионската лига – точно преди 10 години – през 2003-та, когато отстрани Юнайтед с общото 6:5.

ВИДЕО: Реал надигра Юнайтед, но сър Алекс надхитри Жозе за 1:1 в Мадрид

източник: Reuters

Още в първите минути защитата на Ман Юнайтед бе затруднена от ударите на Месут Йозил и Анхел Ди Мария. Точно след изминаването на петата минута пък Фабио Коентрао нацели основата на лявата греда на Давид Де Хеа, топката премина на сантиметри покрай голлинията и напусна очертанията на вратата, за да се спасят гостите от ранно получено попадение.

След като поизравни играта, Юнайтед започна да поглежда все по-често към Диего Лопес. Привидно негова бе грешката, при един от първите тестове в мача, когато вместо да улови топката, я остави да излезе в корнер. Повторенията обаче оставиха съмнения, че топката е излязла от Кагава, и не е трябвало изобщо да има ъглов удар. Именно от това статично положение дойде и първият гол в срещата, дело на Дани Уелбек в 20-та минута. Нападателят засече с глава центрирането на Уейн Рууни, а Серхио Рамос закъсня да го покрие, за да стане резултатът 0:1.

Точно 10 минути трябваха на Роналдо, за да избухне срещу бившия си отбор, и след няколко зверски шута, успя да изравни в 30-та минута. И този гол падна с глава, след центриране отляво на Ди Мария, и късна реакция на Патрис Евра.

В 34-та минута Дани Уелбек не успя да изведе отново напред Юнайтед, след грешка на Диего Лопес. Уелбек засече центрирането на Ван Перси, и само късметът спаси вратата на Реал.

В началото на второто полувреме отново Реал владееше инициативата, и Ди Мария и Роналдо опитаха бързо да обърнат развоя на срещата, но ударите им не намериха целта. И двата отбора действаха по-предпазливо, отколкото преди почивката, и логично това се отрази на качеството на футбола.

В 54-та минута реферът Феликс Брих спести най-малкото наказателен удар за Ман Юнайтед, а и картон за Варан, който спря откъсващия се срещу Диего Лопес Дани Уелбек. С последни усилия Давид Де Хеа спаси своята врата в 60-та минута, след отлично центриране на Сами Кедира отдясно, и испанският страж с крак трябваше да чисти пред Коентрао.

ВИДЕО: Реал надигра Юнайтед, но сър Алекс надхитри Жозе за 1:1 в Мадрид

източник: Reuters

Дани Уелбек, а не голямата звезда Уейн Рууни, бе в основата на почти всичко опасно пред вратата на Реал Мадрид и през първото полувреме, и след подновяването на играта през второто.

Докато Жозе Моуриньо опита да подсили и промени нещо в атака, с пускането на Игуаин и Модрич, сър Алекс Фъргюсън заложи на изпитаното и в игра за Юнайтед влезе Райън Гигс. Доста преди края на мача шотландският спец извади и Рууни, като пусна на негово място халф – Андерсон.

В 72-та минута дойде и най-опасното положение за Ман Юнайтед, в което Диего Лопес спаси удара на Робин Ван Перси, но топката се удари в гредата. В следващите секунди защитата на Реал бе на път да сгреши фатално, и да позволи на холандския голмайстор да се разпише, но Ван Перси не нацели добре топката, и Чаби Алонсо изчисти от голлинията.

В 79-та минута Давид Де Хеа спаси с котешки рефлекс удар на Лука Модрич, а шест минути по-късно шут на Роналдо прелетя на две педи над напречната греда.  Последният шанс в мача бе за Юнайтед, когато Робин Ван Перси тества Лопес, и вратарят изби в корнер, който обаче реферът Брих не остави да се изпълни, и свири малко спорно и прибързано край на срещата.

Реал Мадрид: 41. Диего Лопес – 17. Алваро Арбелоа, 4. Серхио Рамос, 2. Рафаел Варан, 5. Фабио Коентрао – 14. Чаби Алонсо (3. Пепе), 6. Сами Кедира – 22. Анхел ди Мария (19. Лука Модрич), 10. Месут Йозил, 7. Кристиано Роналдо – 9. Карим Бензема (20. Гонсало Игуаин).

Старши треньор: Жозе Моуриньо

Манчестър Юнайтед: 1. Давид де Хеа - 2. Рафаел да Силва, 6. Джони Евънс, 5. Рио Фърдинанд, 3. Патрис Евра - 4. Фил Джоунс, 16. Майкъл Карик - 26. Шинджи Кагава (11. Райън Гигс), 10. Уейн Рууни (8. Андерсон), 19. Дани Уелбек (7. Антонио Валенсия) – 20. Робин ван Перси.

Старши треньор: сър Алекс Фъргюсън

Съдия: Феликс Брих

Стадион: "Сантяго Бернабеу"