Първият отпаднал от "групата на смъртта" вече е факт. Манчестър Сити извъртя самоубийствено 2:2 при домакинството си на Аякс, за което не малка вина носи и главният съдия Петер Расмусен. Датчанинът отмени победен гол на англичаните, а в добавеното време не видя 100-процентово нарушение срещу Марио Балотели.

Другият двубой от групата пък също остави без дъх зрителите на „Сантяго Бернабеу“, след като Реал успя на два пъти да се върне в резултата за крайното 2:2 срещу Борусия Дортмунд.

В 9-ата минута гостите проведоха светкавична контраатака, след като Реал загуби топката в собствената си половина. Гроскройц извезе Марсел Шмелцер отляво, крайният защитник навлезе в наказателното поле, но остър ъгъл стреля в близкия ъгъл. Топката излизаше в аут, но Касияс реши да я избие с крак. Тя попадна на крака на Левандовски, който обаче от 8 метра я прати високо над гредата.

Реал успя да създаде първото си чисто положение едва в 22-ата минута, когато Игуаин избяга от бранителите отдясно и центрира към непокрития Роналдо. Подаването на аржентинеца обаче не бе най-удобното и португалеца с глава изпрати топката в аут.

Пасивната игра на Реал обаче трябваше да приключи в 28-ата минута, защото германският шампион смълча „Сантяго Бернабеу“ с много красив гол. Марко Ройс получи топката отдясно по атаката, нахлу в наказателното поле и стреля силно от воле. Испанският страж закачи топката, но й позволи да опъне мрежата зад него – 0:1.

Дори и с гол пасив „белия балет“ трудно стигаше до добри ситуации, като Моуриньо съвсем не беше доволен от множеството неточности в играта на своите. Неговите играчи изнасяха добре топката, но последният пас изневеряваше на Йозил, Роналдо и компания. В този тежък момент централният бранител Пепе показа на нападателите как да действат. Португалецът се включи при един ъглов удар в 34-ата минута, който не бе избит добре от защитата на гостите. Топката попадна в Йозил отляво, който центрира към далечната гледа, а Пепе отблизо заби топката над безпомощния Вайденфелер.


szólj hozzá: Real Madrid vs Borussia Dortmund 2:2 GOALS

Борусия по никакъв начин не промени стила си, като успя да издебне именития си съперник в самия край на полувремето. Гроскройц получи топката в атака и тръгна към наказателното поле. Цялата отбрана в бяло насочи вниманието си към него и пропусна набега от втора позиция на Гьотце. Гроскройц чукна кълбото към него, а останал очи в очи с Касияс германският национал опита технично да го прехвърли. В крайна сметка обаче последен с топката Алваро Арбелоа, който с всички сили опита да компенсира изпускането на Гьотце и попадението бе записано като автогол.

На почивката Моуриньо реагира на сивата продукция, предложена от футболистите му, като извади инертния Игуаин и пусна Хосе Кайехон. Бившият играч на Еспаньол успя да се разпише само след минута и половина на терена, след като Роналдо го изведе сам срещу вратаря, но попадението бе отменено заради засада, за която останаха известни съмнения.

Испанецът още в следващата атака отново опита да отбележи, след като стреля от 20 метра между няколко бранители, ала шутът му премина на метър от лявата греда. В 51-ата пък Вайденфелер трябваше да се намесва решително при опасно центриране на Ди Мария.

Борусия обаче устиска на първоначалния натиск, след което на свой ред погледна към вратата на Касияс. Ройс демонстрира завидна техника, елиминирайки двама играчи в бяло, но Чаби Алонсо с умела игра тяло в тяло успя да отнеме топката на младия талант тъкмо преди да стреля.

В 65-ата Кайехон изскочи срещу Вайденфелер, но опитният страж парира удара на нападателя, който се опита да промуши кълбото между краката му.

В 78-ата Реал сътвори най-добрата си атака в мача, при която Кайехон изведе Ди Мария отляво в наказателно поле, а аржентинецът сервира топката на Кристиано Роналдо, който от 6 метра стреля в долния ляв ъгъл, но Вайденфелер с изумителна реакция отрази удара му с крак.

В 85-ата пък Йозил чудесно отвори играта на своя тим с пас наляво към Роналдо, португалецът нахлу в наказателното поле и подаде на резервата Кака. Бразилецът пое с гръб точно пред вратарското поле и с обръщане вляво подаде към Кайехон, който стреля по земя, а Гроскройц от самата голлиния изчисти топката.

Минута преди края Реал получи удобен шанс да обстрелва вратата от пряк свободен удар вляво от вратата. Зад топката малко изненадващо застана Йозил, който с левия крак на пръв поглед стреля слабо над стената, но Вайденфелер закъсня с реакцията си и с лек рикошет в гредата топката спря в мрежата за 2:2.

ВИДЕО: Реал и Борусия сътвориха зрелище в Мадрид, съдия подля вода на Ман Сити

източник: Reuters

На "Етихад Стейдиъм" пък Роберто Манчини хвърли най-доброто в търсене на задължителна победа срещу Аякс.

Играчите на Франк де Бур започнаха много надъхано двубоя, като не позволиха на съперника си да приложи домакински натиск. Вместо това в първите минути холандците отправиха 2-3 удара, а усилията им се увенчаха с успех след 9 минути игра. Ериксен центрира от корнер вляво от вратата на Джо Харт, Алдервейрелд се пребори във въздуха с Гаел Клиши на далечната греда, но отклони топката глава твърде слабо. Защитата на Сити обаче не реагира по никакъв начин, а Сим де Йонг я настигна на метър от аутлинията и някак я промуши над падналия Джо Харт.

Попадението обаче не накара гостите да се приберат и в 16-ата след корнер от противоположната страна те вече водеха с 2:0. Този път Ериксен вдигна топката на първа греда, а отново Де Йонг я засече право под гредата.

Английския шампион обаче загатна за класата си, след като намали резултата само 6 минути по-късно. Продължителна атака на „небесно сините“ изведе Насри по десния фланг, където французинът вдигна топката с външен фалц. Включилият се в атака Яя Туре я укроти на гърди и с гръб към вратата от 5-6 метра я забоде от воле покрай безпомощния Вермеер.

Попадението определено вдъхна повече увереност на домакините, които натиснаха здраво, а само добрата намеса на Грегори ван дер Вийл, който изби центриране на метър пред голлинията.

Малко по късно Яя Туре копна топката над защитата на Аякс към Сабалета, но бранителят предпочете да стреля с глава и Вермеер укроти кълбото с една ръка.

След почивката „гражданите“ първи стигнаха до удобна ситуация, след като в 50-ата минута Матия Настасич засече от воле центриране на пряк свободен удар, но топката прелетя далеч над вратата. Малко по-късно Насри вкара топката в мрежата, но голът бе отменен справедливо заради засада.

Аякс обаче показа, че съвсем не се отказал да търси нов гол, като Джо Харт трябваше да се разтегне максимално, за да отрази топовен шут на Де Йонг отдалеч. В 68-ата пък Сабалета бе на косъм да си отбележи нелеп автогол, след като необезпокояван от противников играч реши да чисти ниско центриране в ъглов удар, а топката мина на сантиметри покрай дясната греда.

В 70-ата пък Де Йонг за пореден път опита да оформи своя хеттрик, след като стреля опасно от пряк свободен удар вляво от вратата, но Джо Харт за пореден път демонстрира класа.

Спасяването на вратаря се оказа решаващо, защото 180 секунди по-късно неговият отбор изравни. Кун Агуеро бе изведен срещу Вермеер по диагонала отляво и с нисък удар в долния ъгъл направи 2:2.


szólj hozzá: Manchester City vs Ajax 2:2 GOALS HIGHLIGHTS

В 78-ата резервата Балотели стреля много точно с глава в долния ляв ъгъл, но Вермеер с невероятна изява изби топката с една ръка.

В заключителните минути Агуеро успя за втори път да опъне мрежата на Аякс, но попадението бе отменено заради доста спорна засада на Коларов, който центрира към аржентинеца. Малко по-късно резервата за Аякс Виктор Фишер пропиля чудесна възможност да донесе трите точки за своя тим, но ударът му прелетя встрани.

Дълбоко в добавеното време пък „гражданите“ още веднъж бяха жестоко ощетени от съдията, който не видя очевидно нарушение срещу Балотели в наказателното поле, а вместо да го отсъди побърза да даде край на мача.

След четвъртия кръг в група D Ман Сити твърдо остава на последното място с едва 2 точки в актива си, докато Борусия остава начело с 8, с една повече от втория Реал. Аякс пък остава трети с 4.