Героичен Олимпиакос написа златна страница в своята история, след като победи Манчестър Юнайтед с 2:0 на своя „Йоргос Карайскакис“. Домакините не се стреснаха от безспорната класа на своя опонент, ала с много сърце, дух и себераздаване постигнаха това, което убягваше на гръцки тим от 1991 година насам.

ВИДЕО ОТ МАЧА - ТУК!

Тогава за първи път „червените дяволи“ гостуват в южната ни съседка (за 0:0 срещу Атинайкос в турнира за Купата на европейските шампиони) и никога не бяха губили в балканската държава. Оттогава досега англичаните имат общо 10 срещи с гръцки отбори, в които бяха останали непобедени (8 победи и 2 равни). По ирония на съдбата и двамата реализатори тази вечер – Алехандро Домингес и Джоел Кемпбъл - нямат дори и далечна гръцка жилка в родословното си дърво.

ВИДЕО: Олимпиакос халоса Юнайтед и историята

източник: Gulliver/Getty Images

Още от първите минути домакините наложиха мощна преса по целия терен, която определено затрудни Юнайтед в изнасянето на топката. При всяка възможност гърците се хвърляха доста здраво за топката и усилията им можеха да донесат резултат.

В 8-ата минута Алехандро Домингес като на шега мина покрай двама играчи на англичаните в центъра на терена и се устреми към наказателното поле.  Там Рио Фърдинанд също не успя да го спре, но вместо да подаде към непокрития Ернан Перес, аржентинецът реши да играе сам и Неманя Видич блокира изстрела му с шпагат.

Постепенно англичаните се ориентираха как да пробиват добре подредените линии на гърците, като Уейн Рууни беше архитектът на почит всяка атака. Няколкото опасни влизания към наказателното поле обаче като че ли задоволиха отбора, който след 30-ата минута отново поизгуби инерцията си.

Олимпиакос се възползва от отпускането на противника и с малко късмет шокиращо откри в 38-ата минута. Джоел Кемпбъл центрира отляво, а топката бе изчистена не много добре. Капитанът Янис Маниатис я пое пред дъгата и стреля с левия крак, а около точката на дузпата Домингес с елегантно докосване съвсем промени посоката на движението й и тя спокойно се изтъркаля в долния десен ъгъл – 1:0.

ВИДЕО: Олимпиакос халоса Юнайтед и историята

източник: Gulliver/Getty Images

Юнайтед можеше да изравни две минути по-късно, когато Уейн Рууни центрира от пряк свободен удар, а в опита си да изчисти с глава Костас Манолас прехвърли вратаря си. За негов късмет кълбото прелетя на сантиметри над гредата.

Гърците стартираха втората част по същия начин, както предишната, и още в 48-ата минута Ернан Перес открадна топката от Том Клевърли и реши да шутира от около 21 метра. Секунда преди да нанесе удара обаче парагвайският национал се подхлъзна и Де Хеа улови лесно.

Не така обаче стояха нещата в 54-ата минута, когато Олимпиакос организира контра и топката се оказа у Джоел Кемпбъл. Костариканецът пое на около 24 метра от вратата, с лекота преодоля Карик и шутира фалцово в долния десен ъгъл за 2:0.

Дейвид Мойс пробва да двигне тима си с включването на Шинджи Кагава и Дани Уелбек вместо бледите Клевърли и Валенсия, ала вместо това в 66-ата преднината на домакините можеше да набъбне. Майкъл Олайтан се справи страхотно под натиска на двама бранители, за да стигне до наказателното поле и да стреля, ала шутът му прелетя на косъм над гредата.

Юнайтед започна да се активизира едва в последните 10 минути и в рамките на 2 минутки на два пъти се размина с гола. Първо в 80-ата минута вратарят на домакините Роберто изби центриране на Ашли Йънг отдясно по доста нескопосан начин, ала за негов късмет топката премина последователно покрай Ван Перси и Уелбек.

В 82-ата холандецът пропиля най-чистата възможност за своя тим в целия мач. Йънг надбяга Холебас отдясно и му сервира кълбото зад точката на дузпата. Таранът елегантно се справи с един защитник и необезпокояван прати кълбото право в трибуните.

Накрая Юнайтед натисна и стигна до няколко корнера, но те бяха твърде малко, за да имат „червените дяволи“ по-добри шансове за реванша на 19-и март.

ВИДЕО: Олимпиакос халоса Юнайтед и историята

източник: Gulliver/Getty Images

ОЛИМПИАКОС - МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД 2:0

1:0 Домингес 38'

2:0 Кемпбъл 54'

ОЛИМПИАКОС (4-2-3-1): Роберто; Салино, Манолас, Маркано, Холебас; Маниатис /к/, Н’Динга; Перес (86' - Валдес), Домингес (76' - Машадо), Кемпбъл (67' - Фустер); Олайтан.

резерви: Мегери; Пападопулос, Бонг, Машадо, Самарис, Фустер, Валдес

Треньор: Мичел

МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД (4-2-3-1): Де Хеа; Смолинг, Фърдинанд, Видич /к/, Евра; Карик, Клевърли (60' - Кагава); Валенсия (60' - Уелбек), Рууни, Йънг; Ван Перси

резерви: Лиднегаард; Бютнер, Гигс, Кагава, Фелаини, Чичарито, Уелбек

Треньор: Дейвид Мойс

стадион: „Йоргос Карайскакис“ (Пиреус)

главен съдия: Джанлука Роки (Италия)