Атлетико Мадрид триумфира по изключителен начин във финала за Суперкупата на Европа, като разби Челси с 4:1. Испанският тим, носител на трофея в Лига Европа от миналия сезон, регистрира своята 13-та поредна победа в клубните турнири на Стария континент, при това го направи с лекота.

„Сините“ от Лондон излязоха много аристократично на терена в Монако, и бързо бяха поставени на мястото си, представяйки супер постна продукция, с куп грешки в защита, и притъпено нападение.

На обратния полюс, Радамел Фалкао изигра уникален двубой, и стана първият футболист, реализирал хеттрик за Суперкупата на Европа от 35 години насам. Това е и вторият хеттрик за колумбийската звезда тази седмица, след като в понеделник той отбеляза три гола срещу Атлетик Билбао в Примера дивисион.

Това бе 15-то издание на Суперкупата на Европа, и последното в Монако. Княжеството ще предаде дългогодишното си домакинство през 2013-та на Прага, на „Еден Арина“, през 2014-та мачът ще е в Кардиф, а през 2015-та в Тбилиси. От 1998-ма досега „Стад Луи II” неизменно приемаше двубоя между носителя на Шампионската лига и този на Лига Европа (Купата на УЕФА), а Атлетико вдигна последния трофей там.

Двубоят започна устремно, с двуостра игра, но първото чисто положение се откри пред Атлетико. След атака отляво, и успоредно на вратата центриране на Филипе Луис бе засечено в напречната греда от Фалкао. Само минута по-късно отново трима футболисти на „дюшекчиите“ бяха пред вратарското поле на Чех, което при следващата атака даде резултат. Вездесъщият Фалкао получи отляво и копна технично над излезлия напред Петър Чех, а Давид Луис не успя да изчисти от голлинията. Това попадение в шестата минута бе и най-бързото в историята на Суперкупата на Европа, изпреварвайки гола на Ренато от Севиля срещу Барселона през 2006-та.

Логично, Челси опита веднага да отвърне на удара, като „сините“ търсеха предимно многоходови комбинации, като на два пъти Рамирес излезе в наказателното поле на Атлетико, но бързо бе пресрещнат от защитата на мадридчани. В 19-та минута обаче лондончани понесоха още по-тежък удар, и Фалкао реализира втори гол във вратата на Чех. Голмайсторът на Атлетико с брилянтно изпълнение от 12-13 метра прехвърли защитата и вратаря на Челси, и направи 2:0. За последно футболист вкара два гола в мач за Суперкупата през 2005-та, когато Джибрил Сисе вкара на два пъти за Ливърпул за победа над ЦСКА Москва.

ВИДЕО: Новият принц на Европа Фалкао направи Атлетико супершампион

източник: Reuters

След стъписването, „сините“ пак тръгнаха напред, но се опитваха да влязат с топката във вратата, и неизменно продължителните им подавания биваха прекъсвани от внимателната защита на испанския съперник. Вместо да стигнат до нещо футболистите на Роберто Ди Матео, им се наложи в 35-та минута да чистят панически от гол линията, и Кейхил се оказа последната преграда за топката, след като Чех падна на земята. Тогава Фалкао удари втората си греда в мача, доказвайки до каква степен доминира в мача.

Точно преди края на първото полувреме, Фалкао за трети път се подигра с защитата на „сините“, и при атака четирима на четирима, отново отляво, този път със силен прострелен удар той направи резултата класически.

Нищо не се промени след почивката, и в 60-та минута нещата вече приключиха напълно, след като защитата на Челси за пореден път се оплете тотално, и остави бранителя на Атлетико Миранда да се промуши между „сините“ играчи, и да бутне топката към вратата. Там Кейхил сам добута топката с бедро в мрежата за 4:0, довършвайки трагичното представяне на отбора си.

В 75-та минута, с едва второто по-сносно положение за Челси за полувремето, и най-вече след грешка на защитата в червено-бяло, Гари Кейхил се озова на стрелкова позиция, и от шест-седем метра стреля точно в центъра на вратата, за да намали малко позора на тима си.

ВИДЕО: Новият принц на Европа Фалкао направи Атлетико супершампион

източник: Reuters

Десетина минути по-късно Атлетико можеше да направи победата си наистина разгромна, с пети гол, но Ашли Коул в последната секунда изби в корнер едно подаване към Фалкао отдясно. Филипе Луис също си пробва късмета за пето попадение малко по-късно, но Чех внимаваше при удара му. Безсилието на Челси довърши мача в 90-та минута, когато в опита си да изчисти една топка, Давид Луис нацели основата на гредата на собствената си врата-

Това е втора Суперкупа на Европа във витрината на Атлетико Мадрид, като „дюшекчиите“ взеха трофея и през 2010-та година.

Челси: Чех, Иванович, Коул (Бертран 90), Давид Луис, Кейхил, Рамирес (Оскар 46), Лампард, Микел, Азар, Торес, Хуан Мата (Стъридж 82)

Атлетико: Куртоа, Годин, Филипе Луис, Хуанфран, Миранда, Марио Суарес, Коке (Раул Гарсия 81), Арда Туран, Габи, Адриан Лопес, Фалкао (Емре Белозоглу 88)

ВИДЕО: Новият принц на Европа Фалкао направи Атлетико супершампион

източник: Reuters