Нов расистки скандал избухна в Англия след мача между Нюкасъл и Манчестър Юнайтед на „Сейнт Джеймсис Парк“ от 28-я кръг на Премиършип. Телевизиите показаха как футболистът на „червените дяволи“ Джони Евънс се опита да наплюе нападателя на Нюкасъл Папис Сисе, но храчката му пада на тревата, след като двамата се спречкаха. Напрежението между двамата бе още през първото полувреме, но остана незабелязано от съдията Антъни Тейлър, който не показа картони на двамата футболист. Сисе реагира ядосано и определено отвърна, като той не пропусна да наплюе Евънс.

Сенегалският нападател прие повдигнатото обвинение от страна на ФА и ще получи наказание от седем мача.

За разлика от него Евънс отрече да е плюл Папис Сисе. Защитникът на Манчестър Юнайтед е заплашен да бъде наказан за шест мача.

В официално становище на Евънс и Манчестър Юнайтед, защитникът е цитиран да казва: "Аз съм шокиран какво са интерпретирали някои медии от мача ни снощи. Искам да кажа ясно и категорично, че в никакъв случай не съм плюл по Папис Сисе. Изобщо не съм част от никакъв инцидент с плюене, а това не ми е в начина на поведение. Може би Сисе е опитал да си върне по някакъв начин за това, че падна на тревата след единоборството ни, но определено аз не съм бил част от нищо подобно в мача."

И двамата мениджъри Луис ван Гаал и Джон Карвър отрекоха да са видели такова нещо. Двамата футболисти също не са подали оплаквания по евентуален повод за провокация от страна на противника.

Папис Сисе е признал, че Джони Евънс го е наплюл умишлено и след това той му е отвърнал.

Нюкасъл ще бъде без своя голмайстор до 11-и май. От английския клуб освен това ще глобят Сисе с една седмична заплата – 40 хиляди паунда.

Това е второ подобно провинение за Папис Сисе през сезона и затова неговото наказание е за седем мача, а това на Джони Евънс ще бъде за шест двубоя.

Ако Евънс бъде признат за виновен, той ще пропусне някои от ключовите мачове на Манчестър Юнайтед до края на сезон – Тотнъм, Ливърпул, Манчестър Сити и Челси.

От Нюкасъл категорично порицаха Папис Сисе и обявиха, че поведението му е недопустимо.