Тотнъм и Лион направиха страхотно шоу за феновете на „Уайт Харт Лейн“, но Гарет Бейл засенчи всички на терена в първия 1/16-финален мач помежду им от Лига Европа.

Бейл вкара и двата гола за победата на Тотнъм с 2:1, като и трите попадения в мача бяха страхотни. Всичко тепърва ще се решава във втората среща, но сблъсъкът оправда очакванията за дерби в този етап от турнира.

Най-спорната ситуация в мача се случи още в 15-та минута, когато Бафетимби Гомис падна в наказателното поле, след съприкосновение със защитник на Тотнъм. Останаха съмнения за дузпа, но Пабло Проенса реши да не отсъди такава.

Първото стопроцентово голово положение в полувремето дойде в 37-та минута, но Гарет Бейл направи невероятен пропуск на празна врата. Най-добрият играч на домакините обаче се реваншира и 10 секунди след началото на добавената една минута към първите 45, изпълни изумителен пряк свободен удар от близо 30 метра за 1:0.

Десет минути след подновяването на играта през второто полувреме, Лион отговори с не по-малко невероятно попадение. Тийнейджърът Самуел Умтити изравни с фалцов удар от ъгъла на наказателното поле, след лошо изчистване с глава от страна на отбраната на Тотнъм, за 1:1.

Лион заигра по-добре, след като изравни резултата, и имаше още няколко много опасни атаки, като в най-интересната от тях Александър Лаказет не успя да изведе французите напред.

В заключителния четвърт час от срещата, Тотнъм отново опита натиск, и когато изглеждаше, че Лион ще си тръгне от Лондон с равенство 1:1, точно когато изтичаха трите минути продължение на редовните 90, Гарет Бейл изпълни още един уникален пряк свободен удар. От около 20 метра, уелсецът пак бе безпощаден, за да донесе победата на Тотнъм, с петото си попадение в последните четири мача на „шпорите“, всяко от тях донесло поне частичен успех за тима.