Астън Вила победи с 3:2 Уулвърхемптън в мач от 22-я кръг на английската Висша лига, който носеше заряда на дербито на Мидландс. Успехът дойде, благодарение на дейното участие на Роби Кийн, реализирал два от головете за гостите. Българският футболист Стилиян Петров отново излезе като титуляр и остана до последния съдийски сигнал на срещата, която се разви с няколко драматични обрата. Наставникът на тима Алекс Маклийш получи чудесен подарък за свия рожден ден, след като неговият тим спечели трите точки.

Роби Кийн, който подписа за два месежа с Астън Вила, докато трае паузата в Мейджър Лийг Сокър, доказа, че все още има място сред най-добрите. Нападателят показа едни от най-добрите си изпълнения с двата ключови гола в 52-та и 84-та минута.

Срещата бе белязана от няколко обрата и любопитни ситуации. Още в 10-та минута Астън Вила получи правото да изпълни дузпа, след като Дарън Бент бе фаулиран на ръба на наказателното поле от Бера. Потърпевшият застана зад бялата точка и изведе своя тим напред в резултата за 1:0.

Само 11 минути по-късно обаче „вълците“ стигнаха до изравнителен гол чрез Майкъл Кайтли, а след още толкова обратът вече бе налице. След центриране от корнер Дейвид Едуардс бе точен за 2:1.

След почивката Астън Вила наложи натиск, а нападателят на тима Роби Кийн го оплзотвори по най-добрия начин. В 51-та минута той получи топката на границата на наказателното поле и стреля мощно за 1:0. В края на двубоя отново той се възползва от грешка в отбраната на домакините, и с изключително мощен удар отдалеч донесе успеха на Вила.

Домакините получиха и лоша новина в 55-та минута, след като играчът на Уулвс Фримпонг получи контузия при сблъсък със Стилиян Петров.

В 74-та минута играчът на Уулвс Карл Хенри изрита свой съперник без топка, за което получи директен червен картон.

След трите точки за Астън Вила, отборът заема 11-о място с 27 точки, докато Уулвърхемптън е на 18-а позиция с 18 точки. В класирането води Манчестър Сити с 51 точки, пред Манчестър Юнайтед с 48. Тотнъм е на трето място с 46 точки, пред Челси, Арсенал, Нюкасъл.

В друга среща от 22-ия кръг Фулъм победи с 5:2 като домакин тима на Нюкасъл. Гостите от северна Англия водеха с 1:0 на почивката, но с хеттрик на Клинтън Демпси и по един гол на Деймиън Дъф и Боби Самора столичани достигнаха до заслужения успех.

Куинс Парк Рейнджърс спечели с 3:1 у дома срещу Уигън и вече се намира на две точки над зоната на изпадащите. Уигън остава на последното 20-о място в класирането.

 

Първенство на Англия по футбол, мачове от 22-ия кръг:

Евертън - Блекбърн - 1:1

Фулъм - Нюкасъл - 5:2

Куинс Парк Рейнджърс - Уигън - 3:1

Стоук Сити - Уест Бромич - 1:2

Съндърланд - Суонзи - 2:0

Уулвърхямптън - Астън Вила - 2:3

Норич - Челси - 0:0

по-късно днес:

Болтън - Ливърпул

в неделя:

Манчестър Сити - Тотнъм

Арсенал - Манчестър Юнайтед