Надеждите на Ливърпул да прекъсне 24-годишното чакане за титла на Англия приключиха кръг преди края на Висшата лига. „Червените“ пропиляха преднина от три чисти гола в Лондон срещу на Кристъл Палас, в които за герой се превърна влезлият от пейката Дуайт Гейл. Нападателят се появи в игра през втората част, за да донесе равенството 3:3 с две попадения в последните минути.

Така мърсисайдци остават начело в класирането с 81 точки, но вторият Манчестър Сити - с 80 в актива си - има два мача по-малко. Така "гражданите" се нуждаят от 4 точки в тези срещи, за да си гарантират втора титла за последните три сезона.

Кристъл Палас пък продължи силното си представяне във втория полусезон и прибави нова точка към актива си. "Орлите" заемат 11-ата позиция с 44 пункта и са сигурен участник в елита за следващата кампания.

Гостите започнаха мача доста нервно и въпреки че контролираха топката в по-големи периоди, прибързваха в заключителната фаза на атаките си.

В 14-ата минута дълъг пас на Джо Алън свари неподготвена отбраната на Палас и Глен Джонсън успя да изпревари вратаря Хулиан Сперони, а изстрелът му с глава прехвърли вратата.

Четири минути по-късно груба грешка на домакините в отбрана позволи на Ливърпул да се поуспокои. Алън бе оставен непокрит при далечната греда, където пристигна и подаването на Стивън Джерард. Нисичкият халф стреля с глава към долния десен ъгъл за 0:1.

Мачът продължи да върви сравнително равностойно, като в 35-ата минута капитанът на лондончани Миле Йединак изпрати страхотна тупалка под гредата, ала Симон Миньоле съумя да избие с една ръка.

Второто полувреме започна със страхотен пропуск на Луис Суарес. В 51-ата минута Даниел Стъридж проби отдясно и стреля фалцово към долния десен ъгъл. Сперони закачи топката и я отби в гредата, а Суарес от упор стреля над празната врата.

В 53-ата минута Даниел Стъридж успя да удвои след хубав рейд успоредно границата на наказателното поле и шут, който мина покрай двойката централни бранители Деймиън Дилейни и Скот Дан. Сперони видя топката твърде късно, за да може да реагира.

Две минути по-късно мачът изглеждаше приключил. Домакините загубиха топката в собствената си половина, което позволи на Суарес да размени скоростни подавания с Рахийм Стърлинг и да прониже отблизо долния ляв ъгъл за 0:3.

Феноменалният обрат на Кристъл Палас започна с мъничко късмет. В 79-ата минута Дилейни се отчете със страхотен шут от около 22 метра, който рикошира леко в гърба на Глен Джонсън, за да спре в горния десен ъгъл на Миньоле.

Две минути по-късно пасивът за тима на Тони Пюлис стана само един гол. Яник Боласие направи силно включване отляво и поднесе кълбото за резервата Дуайт Гейл, който нямаше как да сбърка.

Инфарктната развръзка завърши в 88-ата минута. Дълъг пас от отбраната на Палас отиде точно към Глен Мъри пред дъгата. Той елегантно с гърди изведе Гейл сам срещу Миньоле, а нападателят с нисък шут по тревата фиксира 3:3.

Ливърпул все пак получи шанс да измъкне трите точки в добавеното време, когато огромно разбъркване в наказателното поле на Сперони откри пред Виктор Моузес страхотен шанс да се разпише на празна врата. Нигериецът обаче не успя да улучи топката, с което разби надеждите за титла на мърсисайдци.