Ливърпул и Манчестър Сити оправдаха очакванията за дерби на втория кръг във Висшата лига и завършиха 2:2 на „Анфийлд“. Домакините на два пъти повеждаха в резултата, но след груби индивидуални грешки в защита позволиха на шампиона да се измъкне с точка в актива си.

В своите титулярни единадесет Брендън Роджърс заложи на Себастиан Коатес вместо наказания Даниел Агер в отбрана, като уругваецът си партнираше с Мартин Шкъртел в центъра. Бекове отново бяха Глен Джонсън и Мартин Кели, а Хосе Рейна застана на вратата.

Изненадата дойде от включването на 17-годишния Рахийм Стърлинг, който изигра много силен двубой през седмицата срещу Хартс. Стивън Джерард и Лукас Лейва заеха обичайните си позиции на вътрешни халфове заедно с Джо Алън. В атака пък отново започнаха Фабио Борини и Луис Суарес.

Шампионът на Англия също излезе с няколко промени в състава, като Коло Туре неочаквано започна като десен бек в отсъствието на контузения Майка Ричардс. Сабалета пък бе прехвърлен в центъра на защитата заедно с Компани, а Александър Коларов действаше отляво. Яя Туре и Найджъл де Йонг застанаха непосредствено пред защитната линия, а Самир Насри заедно с Джеймс Милнър трябваше да организират атаките на тима вместо оставения на резервната скамейка Давид Силва. Манчини не изневери на схемата си с двама нападатели, като този в предни позиции си партнираха Марио Балотели и Карлос Тевес.

Мачът започна неприятно за домакините, като още в 4-ата минута Лейва трябваше да напусне терена принудително, след като получи контузия в бедрото.

Първият четвърт час премина в спокойно темпо, като и двата тима повече проучваха съперника, макар и мърсисайдци да направиха плах опит за домакински натиск. В 18-ата минута пред „червените“ се откри чудесна възможност за гол, след като Стърлинг центрира отляво, а Борини изпревари Компани на близката греда, но техничният му удар от 6 метра мина покрай десния страничен стълб.

„Гражданите“ отговориха светкавично и още в ответната атака, Тевес бе изведен добре отдясно в наказателното поле, справи се със защитник, след това и с Рейна. От аутлинията аржентинецът стреля над прелитащия пред вратата Кели, но топката тупна на голлинията и се удари в гредата.

В 33-ата минута Стивън Джерард опита далечен удар, Компани се опита да блокира шута му с крак, но за малко да си отбележи куриозен автогол. Последва ъглов удар, при който Мартин Шкъртел бе оставен абсолютно непокрит и с глава прати топката под гредата и над отчаяния плонж на Джо Харт.

След почивката отново Ливърпул първи стигна до опасно положение. Борини намери Суарес зад гърба на Сабалета в наказателното поле, но уругваецът не успя да уцели добре топката и тя се изтърколи далеч в аут.

В 63-ата обаче тимът на Манчини успя да изравни след груба грешка в защитата на домакините. Тевес проби отдясно покрай Стърлинг и центрира. Шкъртел изчисти встрани, но кълбото се удари в Кели и падна право на волето на Яя Туре, който отблизо направи 1:1.

„Анфийлд“ обаче изригна само 3 минута по-късно, когато от пряк свободен удар на около 27-28 метра от вратата на Сити Луис Суарес завъртя топката покрай стената и я прати право в долния ляв ъгъл на Харт.

Десет минути преди края обаче нова кошмарна грешка в защита позволи на Сити да се върне в мача. Шкъртел бе пресиран при изнасянето на топката и върна назад към Рейна, без да види дебнещия зад гърба му Тевес. Аржентинецът пое топката, финтира вратаря на границата на наказателното поле и без проблем изравни резултата.

Малко по-късно Шелви получи добра топка от Джерард извън пеналта, но силният му удар профуча на сантиметри над горния ляв ъгъл на Харт.

„Гражданите“ обаче можеха да вземат трите точки в мача в 86-ата минута, когато Джеко получи прострелно подаване пред границата на вратарското поле, но би високо над гредата. Същото обаче можеха да сторят и домакините секунди по-късно, когато Керъл стреля опасно с глава, а Коларов изби на метър пред голлинията.

Така "небесно сините" вече имат 4 точки в своя актив и заемат 5-а позиция, докато мърсисайдци записаха първа точка през новата кампания и са на 16-о място преди домакинството си на Арсенал.


szólj hozzá: Liverpool vs Man City 2:2 MATCH HIGHLIGHTS