Ливърпул изигра уникален мач при гостуването си на Тотнъм в Премиършип и унизи тима от Северен Лондон с 5:0 в дербито, което трябваше да бъде украшението на 16-ия кръг.

Мърсисайдци не бяха печелили на „Уайт Харт Лейн“ от 11 май 2008 година, с което символиката на цифрата 5 стана пълна. Луис Суарес изригна в пореден мач с нови два гола, след които сметката при голмайсторите стигна 17, а също така се отличи и с асистенции за други две от попаденията.

Под обилния дъжд в английската столица и двамата наставници заложиха на най-доброто, с което разполагат, като „червените“ играха без своя контузен капитан Стивън Джерард. Лентата за първи път бе дадена на Суарес, който напълно оправда очакванията и поведе отбора.

Мачът стартира с открита игра, макар че Ливърпул определено беше по-опасният на терена. „Шпорите“ допускаха много грешки в собствената си половина и страхотен пробив на Рахийм Стърлинг в наказателното поле доведе до ъглов удар, след като бранител успя да изчисти центрирането му на два метра пред вратата.

В 19-ата минута Майкъл Доусън сбърка жестоко, след като се похдлъзна в опита си да изчисти пас към Хендерсън, който си взе топката и с прецизно докосване я остави на пътя на Суарес. Уругваецът умело свали Кайл Уолкър на тревата с финт, след което с лекота стреля в долния десен ъгъл за 1:0.

В 28-ата минута резултатът можеше да набъбне. Коутиньо пое топката извън наказателното поле и тръгна към дъгата, откъдето стреля параболично, но ударът му отскочи от напречната греда.

Кошмарните изяви в ариергарда на Тотнъм продължиха и в 40-ата минута Суарес и Хендерсън получиха право на няколко опита да стрелят към вратата, преди англичанинът да прати топката до лявата греда – 2:0.

Тотнъм опита да тръгне по-активно след почивката, но вместо това бе на крачка да получи нов гол. След неуспешно центриране от корнер и кратко разиграване отдясно по атаката топката бе центрирана към далечната греда, но от упор Мамаду Сако прати кълбото в десния стълб.

Трагедията за домакините стана необратима в 63-ата минута, когато Паулиньо по безумен начин атакува спорна топка, но не успя да играе с нея и изрита Суарес с бутоните в гърдите. Реферът Джонатан Мос не се церемони и веднага вдигна червен картон на бразилския национал.

Уругваецът известно време получаваше медицинска помощ извън терена, но успя да продължи въпреки болките и в 76-ата минута асистира за първия гол на Джон Фланаган в английския елит. Нападателят вдигна топката към включилия се в атака бранител, който със страховито воле от точката на дузпата стреля в горния ляв ъгъл, а кълбото срещна и напречната греда по пътя си към мрежата.

Рециталът на Суарес обаче съвсем не бе свършил. В 84-ата минута Коутиньо пусна през центъра към резервата Луис Алберто, а младият испанец с елегантно обръщане изведе „седмицата“ на червените очи в очи с Лорис. Прехвърлящият удар не бе по силите на стража – 4:0.

В самия край на мача тотално пределата се отбрана на домакините пусна пети гол, след като Суарес изведе на скорост Рахийм Стърлинг сам срещу Лорис, а младокът шутира ниско до лявата греда.

С успеха Ливърпул защити второто си място и с 33 точки изпреварва третия Челси единствено по голова разлика. Първи е Арсенал с 35 пункта.

Тотнъм от своя страна е 7-и с 27 точки.