Ливърпул и Манчестър Сити завършиха 1:1 пред 45 071 зрители на „Анфийлд“ в последния двубой от 13-ия кръг във Висшата лига. Двата тима сътвориха истинско дерби с много положения пред двете врати. Изключителен мач за гостите направи Джо Харт, който с решителните си намеси донесе точката за своите.

Странният характер на Марио Балотели отново пък се появи и след като влезе като резерва през втората част, той бе изгонен след само 18 минути. Въпреки че играха почти 15 минути с човек повече домакините изпуснаха да вземат трите точки.

ВИДЕО: Ливърпул изпусна Сити на Анфийлд

източник: снимки: Reuters

Срещата започна с минута мълчание в памет на Гари Спийд, който по-рано в неделя бе открит мъртъв

В началото на мача Сити имаше предимство в двубоя. В края на първото полувреме пък „червените“ взеха инициативата на терена. След почивката двата отбора представиха равностойна игра, но след червения картон определено Ливърпул имаше предимство и може само да съжалява за пропуснатите три точки.

ВИДЕО: Ливърпул изпусна Сити на Анфийлд

източник: снимки: Reuters

Кени Далглиш не можеше да разчита на Стивън Джерард, който продължава да има проблем с глезена. Крейг Белами отпадна от групата за двубоя, след като бе твърде разстроен да играе заради смъртта на националния селекционер на Уелс Гари Спийд. Анди Керъл и Джейми Карагър започнаха двубоя на пейката, както и Макси, въпреки гола във вратата на Челси. За сметка на това Стюарт Даунинг се завърна сред титулярите.

В същото време, за Сити Марио Балотели седна на пейката, тъй като в средата на седмицата срещу Наполи игра с треска. Серхио Агуеро поведе атаката на „гражданите“, като сред титулярите се завърнаха Майка Ричардс, Гаел Клиши и Гарет Бари.

До попаденията, Сити водеше случващото се на терена, а в 18-та минута, главният рефер на срещата пощади домакините. Слаб пас в защита на Хосе Енрике можеше да изведе Агуеро на голова позиция, Пепе Рейна излезе извън наказателното поле, пресече топката, но игра с ръка. Въпреки това той не бе санкциониран.

„Небесносините“ поведоха в резултата в 31-та минута. Перфектно изпълнен ъглов удар на Давид Силва намери Венсан Компани в наказателното поле, а последният с глава вкара красив гол за 1:0.

ВИДЕО: Ливърпул изпусна Сити на Анфийлд

източник: снимки: Reuters

Само две минути по-късно, макар и доста щастливо, „червените“ изравниха. В 33-та минута Чарли Адам пробва изстрел отдалеч по тревата, топката рикошира в Джолеан Лескът и влезе в опразнения от Джо Харт ъгъл за 1:1.

ВИДЕО: Ливърпул изпусна Сити на Анфийлд

източник: снимки: Reuters

След попадението, домакините се разиграха и показаха по-различно лице, но така и не успяха да стигнат до ново попадение. За гостите пък Агуеро пропусна да вкара в края на полувремето.

В 65-та минута Марио Балотели влезе на мястото на Самир Насри.

Страхотен пропуск направи Стюарт Даунинг в 67-та минута, когато след центриране от корнер оставен сам на границата на наказателното поле стреля, топката рикошира в тревата и щеше да влезе в мрежата, но Харт се разпъна и спаси.

Домакините имаха страхотен шанс в 74-та минута, когато след разбъркване и добра игра на Луис Суарес, при два опита за изчистване топката рикошира в тялото на Дирк Каут пред голлинията, но така и не влезе във вратата. Минути по-късно отново отбраната на Сити се пропука, но ударът отблизо от воле на Даунинг мина успоредно на голлинията, а Каут не успя да засече.

В 82-та минута Един Дзеко замени Серхио Агуеро, а секунди по-късно Марио Балотели си изкара втори жълт и съответно червен картон. И така остана на терена само 18 минути.

Отговорът на Далглиш – в 84-та минута в игра се появи Анди Керъл на мястото на Дирк Каут.

В самия край на срещата след добро двойно между Лукас и Суарес, последният стреля вътре в наказателното поле, но Харт спаси. В ответната контраатака, Силва бе сам в наказателното поле, но Рейна го блокира добре и нападателят се забави, за да вкара.

В 93-та минута Джо Харт за пореден път спаси своите, на два пъти за няколко секунди. Първо Анди Керъл с глава стреля от упор, вратарят на „гражданите“ спаси, топката стигна до Суарес, който стреля, но отново английският национал спаси.

След успеха Сити продължава да води на върха в класирането с актив от 35 точки, на 5 пред втория Юнайтед. Ливърпул пък е на 6-та позиция с 23 точки.