Ливърпул спечели рекордната осма Купа на Лигата на Англия, след като победи драматично след дузпи втородивизионния Кардиф Сити с 5:3 след дузпи пред препълнените трибуни на новия стадион Уембли.

Редовното време завърши при равенство 1:1, след което двата тима си размениха по едно попадение във второто продължение за 2:2 след 120 минути игра, за да се стигне до 11-метрови наказателни удари.

При дузпите Ливърпул бе с една идея по-концентриран от Кардиф и спечели с 3:2, като фаталният пропуск за уелсците от бялата точна направи не от кой да е, а братовчедът на Стивън Джерард - Антъни Джерард.

В 19-ата минута на двубоя сините птици изненадващо поведоха в резултата. Кени Милър изведе отлично Джо Мейсън зад отбраната на мърсисайдци и останал очи в очи с Пепе Рейна, Мейсън промуши топката между краката на испанския страж за 1:0 за Сити.

Ливърпул изравни в 60-ата минута. След ъглов удар настъпи меле, при което Мартин Шкъртел с удар с крак по тревата успя да вкара за 1:1, при какъвто резултат завърши редовното време.

Първото продължение мина без гол, но такъв падна в началото на второто, когато Дирк Каут за първи път в мача даде преднина на Ливърпул в 108-ата минута с изстрел почти от границата на наказателното поле за 2:1.

Тимът от Чемпиъншип обаче не се предаде и в 118-ата минута се наложи голмайсторът Каут да чисти от голлинията. След тази опасност последва корнер за Кардиф, при който Бен Търнър бе най-съобразителен в пеналта и изравни за 2:2 за кеф на уелските фенове. 
Ливъпрул започна лошо изпълнението на дузпите, като изпусна първите две от тях - първо ударът на Стивън Джерард от бялата точка бе спасен от вратаря Том Хийтън, а при втората Чарли Адам шутира изключително некадърно на метри над вратата.

Кени Милър би първи за Кардиф, но също пропусна.След него Дон Кауи вкара, за да дръпнат уелсците с 1:0 след първите общо четири дузпи, три от които бяха изпуснати.

След това мерникът на Ливърпул се подобри и следващите три 11-метрови изстрели бяха вкарани от Дирк Каут, Стюърт Даунинг и Глен Джонсън.

Руди Гестийд пропусна, като удари гредата, а след него за сините птици точен от бялата точка бе Питър Уитингъм. Така резултатът след първите общо девет дузпи бе 3:2 за тима на Кени Далглиш.

Последната пета дузпа за Кардиф трябваше да изпълни Антъни Джерард. Влезлият като резерва в 99-ата минута за уелсците Антъни обаче би покрай вратата на Рейна и прати Карлинг Къп в ръцете на братовчед си Стивън Джерард.

Спечелената Купа на Лигата на Англия е осма за Ливърпул, което е абсолютен рекорд за третата по престиж надпревара в страната след Висшата лига и Купата на Англия. Втори в подреждането е Астън Вила с пет трофея.