Италия е последният полуфиналист на Евро 2012, след като отстрани Англия след изпълнение на дузпи. Италианците показаха по-добра игра през всичките 120 минути и по-здрави нерви при наказателните удари, което им отреди мач срещу Германия по пътя към финала.

Двата тима направиха изключително интересен мач, в който положения за гол не липсваха, като италианците имаха превъзходство през по-голямата част от двубоя.

Рой Ходжсън заложи на абсолютно същите 11 футболисти, с които започна при победата над Украйна в груповата фаза. Чезаре Прандели пък направи две промени в сравнение с последния си мач срещу Ирландия.

Джо Харт записа пореден мач на вратата за "трите лъва", като разчиташе на Глен Джонсън, Джон Тери, Джолиън Лескът и Ашли Коул пред себе си.

Капитанът Стивън Джерард и Скот Паркър отново застанаха в центъра на полузащитата, а Джеймс Милнър и Ашли Йънг действаха по крилата. В атака Уейн Рууни и Дани Уелбек тормозеха отбраната на "скуадра адзура".

В тима на Италия Леонардо Бонучи замени контузения Джорджо Киелини, който все пак бе на скамейката. Играчът на Ювентус си партнираше с Андреа Бардзали, докато Федерико Балзарети и Игнацио Абате бяха крайни защитници. На вратата пък остана несменяемият титуляр и капитан Джанлуиджи Буфон.

Рикардо Монтоливо записа своя първи мач като титуляр на Евро 2012, след като намери място в полузащитата заедно с Даниеле де Роси, Андреа Пирло и Клаудио Маркизио. Интересното е, че от четиримата единствено Маркизио има опит като флангови играч.

В атака треньорът на италианците гласува доверие на Антонио Касано и Марио Балотели, който прекъсна головата си суша на турнира с чудесно попадение във вратата на Ирландия.

Първата опасна ситуация дойде още в 3-ата минута, когато Маркизио получи отдясно по атаката на своя тим и центрира към дъгата на наказателното поле. Даниеле де Роси стреля директно от воле, а кълбото срещна десния стълб зад плонжиралия Харт и отскочи встрани от вратата.

Англичаните на свой ред отвърнаха чрез опасна атака отдясно, при която Милнър центрира по тревата в наказателното поле. Включилият се в предни позиции Глен Джонсън овладя кълбото на 6-7 метра пред вратата, но не стреля по най-добрия начин и Буфон със страхотна реакция улови топката.

В 11-ата минута Рууни бе изведен добре по левия фланг на английската атака, влезе в наказателното поле успоредно на аутлинията и опита да подаде на Уелбек, но Бардзали бе по-бърз и изчисти в ъглов удар.

Само 3 минути по-късно звездата на Манчестър Юнайтед пропусна от добра ситуация. Постепенна атака на Англия стигна до Джонсън отдясно, който с диагонално центриране намери включващият се на скорост в наказателното поле Уейн Рууни, но ударът с глава на нападателя прелетя на метър над гредата.

Английският натиск продължи през първия четвърт час на мача, но постепенно италианците установиха траен контрол върху топката, който се запази през целия мач. "Трите лъва" предпочитаха да играят прибрани близо до наказателното си поле, като разстоянието между защитната и полузащитната линия рядко надхвърляше 10 метра.

В 25-ата минута Марио Балотели се измъкна от защитата пред Харт и тръгна сам към вратата. Нападателят обаче се оплете при дрибъла, което позволи на Тери да се върне и да блокира опита му за прехвърлящ удар. Малко след половин час игра пред "деветката" на "скуадра адзура" се откри нов шанс, след като Монтоливо елегантно елиминира защитата на Англия с прехвърлящ пас. Балотели овладя на границата на наказателното поле и стреля атрактивно от въздуха, но право в ръцете на Харт.

Англия отвърна с бърза контраатака, при която Рууни изведе добре Уелбек в дъгата, но шутът на последния премина на половин метър над горния ляв ъгъл на Буфон.

До края на полувремето Касано опита късмета си с далечен удар в горния ляв ъгъл, който бе отразен от Харт, а 5 минути преди края Пирло намери отлично играчът с номер 10 вляво от вратарското поле на Харт. Касано опита да свали към нахлуващия Балотели, но Лескът подложи крак и изчисти в корнер.

Няколко секунди след почивката Милнър нахлу добре отдясно и центрира ниско по тревата, но всички негови съотборници в наказателното поле на "скуадрата" се оказаха зад линията на подаването. В ответната атака Италия стигна до корнер, след който Даниеле де Роси се озова на чиста позиция вляво от вратарското поле на Харт, но шутът му с десния крак премина покрай целта.

В 52-ата минута след поредно изпълнение на ъглов удар топката се озова в Балотели, който от 15 метра по диагонала стреля право в Харт. Монтоливо връхлетя върху отскочилата топка, но ударът му с десния крак премина на сантиметри над гредата.

В този период от мача отбраната на "трите лъва" бе подложена на сериозен натиск. Играчите на Ходжсън трудно изнасяха топката, което им създаваше още главоболия във фаза защита.

Малко преди да измине час игра Балотели се пребори за висока топка с Лескът в наказателното поле на Харт, овладя я на гърди и опита задна ножица, която излезе далеч в аут.

Първата по-интересна ситуация в полза на англичаните през тази част дойде към 64-ата минута, когато Уолкът центрира добре отдясно по атаката, а Керъл опита да играе с топката, но се размина. Кълбото рикошира в Абате и попадна в краката на Йънг, който стреля, но ударът му премина покрай дясната греда на Буфон.

Четвърт час преди края "трите лъва" получиха правото да изпълнят пряк свободен удар на около 40 метра от вратата на Италия. Джерард центрира меко , а Рууни отклони топката с глава към левия ъгъл на Буфон. Ударът обаче се получи твърде слаб и стражът без проблеми улови.

В заключителните мигове от редовното време Маркизио намери с чудесен дълъг пас Ночерино в наказателното поле. Халфът на Милан овладя с левия крак и стреля веднага с другия, но Глен Джонсън блокира удара му. Противно на логиката футболистите на Ходжсън можеха да решат всичко след отлично включване на Ашли Коул в атака. Защитникът центрира отляво към далечната греда, Керъл свали с глава към Рууни, който от 5 метра опита задна ножица, но ударът му премина далеч над целта.

В продълженията италианците понамалиха остротата в атаките си, докато при англичаните си пролича, че разполагаха с по-кратко време за почивка преди двубоя, и те видимо отпаднаха физически.

В 101-ата минута "скуадрата" удари, макар и малко случайно, втора греда. Балотели раздаде назад към Диаманти, а халфът с фалцово центриране опита да намери включилия се Ночерино. Пасът се оказа твърде силен, но изненада Харт, който плонжира, ала не успя да стигне до топката. За негово щастие тя отново срещна десния стълб и тръгна към тъча.

Пет минути преди края на второто продължение играчите на Прандели все пак отбелязаха, но голът бе правилно отменен заради засада. Балотели намери отлично Диаманти в наказателното поле. Изнесен вдясно, халфът на Болоня центрира към далечната греда, където Ночерино с глава прати топката във вратата, но бе зад отбраната в бяло, което не убягна на страничния рефер.

Така двата тима се насочиха към изпълнения от бялата точка, при които жребият отреди първи да изпълняват италианците. Балотели застана очи в очи със съотборника си в Манчестър Сити Джо Харт, но не показа и капка сантименти с удара си в долния десен ъгъл - 0:1. Харт усети посоката, но шутът на италианеца с ганайски корени бе твърде точен.

Пръв с отговорността да стреля от 11-те метра в лагера на Англия се нагърби капитанът Стивън Джерард, който повтори посоката на Балотели за 1:1.

Втората дузпа за Италия бе поверена на Рикардо Монтоливо, който обаче стреля покрай дясната греда на Харт, който отново отгатна посоката.

Рууни с лекота прати Буфон в грешната посока за 2:1, а пък Пирло демонстрира невероятно хладнокръвие и елегантно преодоля Харт в стил "Паненка" за 2:2.

Направилият ялов мач в нападение Ашли Йънг си нагласи топката за третата дузпа, но силният му удар разтресе напречната греда, но не запази равенството за дълго, тъй като Ночерино бързо го направи 2:3 след нисък удар в десния ъгъл.

Ашли Коул се поддаде на напрежението при четвъртата дузпа за неговия тим и стреля твърде слабо в левия ъгъл, а Буфон улови и остави всичко в ръцете на Алесандро Диаманти. Включилият се по отличен начин от пейката полузащитник стреля мощно в десния долен ъгъл, докато Харт този път се хвърли вляво заедно с надеждите на Англия за място в полуфиналите.


szólj hozzá: England vs Italy FULL HIGHLIGHTS + PENALTIES

АНГЛИЯ – ИТАЛИЯ 0:0 (2:4 при дузпите)

0:1 Марио Балотели

1:1 Стивън Джерард

1:1 Рикардо Монтоливо

2:1 Уейн Рууни

2:2 Андреа Пирло

2:2 Ашли Йънг

2:3 Антонио Ночерино

2:3 Ашли Коул

2:4 Алесандро Диаманти

Англия: 1. Харт; 2. Джонсън, 6. Тери, 15. Лескът, 3. Коул; 16. Милнър (7. Уолкът - 60'), 4. Джерард (к), 17. Паркър (8. Хендерсън - 94''), 11. Йънг; 10. Рууни, 22. Уелбек (9. Керъл - 60').

Италия: 1. Буфон (к); 6. Балзарети, 19. Бонучи, 15. Бардзали, 7. Абате (2. Маджо - 91'); 8. Маркизио, 21. Пирло, 16. Де Роси (23. Ночерино - 79'), 18. Монтоливо; 9. Балотели, 10. Касано (22. Диаманти - 78').

Стадион: „Олимпийски“ (Киев, Украйна)

Рефер: Педро Проенса (Португалия)