Ливърпул постигна първа победа над Арсенал като гост в Лондон от 11 години насам. Успехът с 2:0 бе и изобщо първи за „червените“ на „Емирейтс стейдиъм“. Момчетата на Кени Далглиш изковаха победата си чак в последните 20 минути от мача, след като техният съперник остана с човек по-малко, заради червен картон.

Двата състава не успяха да си отбележат попадения през първото полувреме на първото за сезона голямо дерби във Висшата лига. Двата състава си размениха по двайсетина по-силни минути, като гостите създадоха малко по-интересни положения пред Войчек Шчечни.

Анди Керъл се отличи с добър удар, спасен от Шчечни, а дебютантът Емануел Фримпонг опита силата на шута си към Пепе Рейна, но и двамата нямаха шанс да открият резултата.

Неприятна травма принуди Арсен Венгер да замени Лоран Кошчелни още в 16-та минута, като пусна Игнаси Мигел.

След почивката нещата продължиха да се развиват в същото темпо, като и двата отбора се затрудняваха да измислят сериозни атаки край противниковото наказателно поле.

Едва двайсетина минути преди края на двубоя Арсенал пропусна и най-доброто си положение, като от пет метра Робин Ван Перси би в Рейна, а вратарят за малко сам да си вкара топката в мрежата, но все пак тя не влетя в нея.

Веднага след това Арсенал остана с 10 души на терена, за втори жълт картон бе изгонен Фримпонг, за груб фаул в центъра. Така след 70-та минута Ливърпул получи числено предимство.

Гостите материализираха това предимство в 78-та минута, като след влизането в игра на Луис Суарес и Раул Мейрелеш, двамата организираха атаката, след което падна попадение. То бе автогол на Аарън Рамзи, който не успя да изчисти както трябва една топка и вместо това прехвърли собствения си вратар.

Арсен Венгер потърси промяна с пускането на Никлас Бендтнер, но домакините бяха сериозно затруднени, и от проливния дъжд над Лондон, и от увеличените обороти от страна на Ливърпул, след изгонването на Фримпонг.

В 90-та минута падна и второ попадение в двубоя, след бърза атака отново завършена от Мейрелеш и Суарес, като първият пусна успоредно на голлинията към нахлуващия в наказателното поле уругваец, и той от 12-13 метра заби топката във вратата.

Самир Насри започна като титуляр за Арсенал в дербито с Ливърпул, въпреки че е спряган за мултимилионен трансфер в Манчестър Сити. Капитанската лента на лондончани бе връчена на Робин ван Перси, след продажбата на Сеск Фабрегас.

Последната победа на Ливърпул като гост на Арсенал датираше от януари 2000 година. Голмайсторът на тима от миналата седмица Луис Суарес започна срещата на резервната скамейка, като причина за това бе натрупаната умора от два мача през изминалата седмица, и тежката Копа Америка, която игра той през лятото.

Арсенал: Шчечни, Кошчелни (Мигел), Вермаелен, Дженкинсън, Саня, Фримпонг, Рамзи, Насри, Аршавин (Лансбъри), Уолкът (Бендтнер), Ван Перси.

Ливърпул: Рейна, Кели, Карагър, Агер, Хосе Енрике, Лукас, Хендерсън, Адам, Даунинг, Каут (Мейрелеш), Керъл (Суарес).