Носителят на ФА Къп Челси разби с 5:1 като гост тима на Саутхемптън в мач от третия кръг на надпреварата и така продължава защитата на трофея си от миналата година. Отличен дебют за „сините“ от Лондон направи новото попълнение Демба Ба, който започна като титуляр и се отчете с два гола. Ветеранът Франк Лампард пък изравни дългогодишен рекорд на Кени Диксън, вкарвайки 193-ия си гол за Челси. Лондончани победиха за първи Саутхемптън в историята на турнира за Купата на Футболната асоциация.

Мачът започна отлично за домакините, които показаха по-добра игра в началните минути и логично стигнаха до откриване на резултата. Това се случи след 22-ата минута, когато Джей Родригес бе изведен отляво, с лекота надбяга централния бранител Гари Кейхил и технично пусна топката покрай вратаря Търнбул за 1:0.

Футболистите на Рафаел Бенитес реагираха мигновено и само две минути по-късно можеха да изравнят чрез новата си покупка Демба Ба, но главният рефер на мача отсъди нарушение в нападение. Нищо обаче не можа да спре Ба в 35-ата минута, когато се разписа, отбелязвайки първия си гол с фланелката на лондончани. След прекрасна атака на гостите, топката попадна в краката на Мата отляво по-нападението, той видя връхлитащия Ба, а за нападателя не остана нищо друго освен да вкара топката мрежата. Първоначално останаха съмнения за засада, но телевизионните повторения показаха, че такава няма.

Натискът на Челси продължи и в продължението на срещата Виктор Моузес вкара нов гол във вратата на Саутхемптън, обръщайки изцяло резултата в полза на госитте. Той получи топката леко вляво от точката за изпълнение на дузпата и с незабавен удар в далечния ъгъл не остави шансове на вратаря Боруц.

Веднага след подновяването на играта през втората част, футболистите на Рафа Бенитес решиха всичко в спора, вкарвайки трети гол. Централният бранител Бранислав Иванович реализира поредния си гол в със синята фланелка, след като засече с глава центрирана отляво топка.

В 62-ата минута Демба Ба даде сериозна заявка за титулярно място в Чесли, след като вкара втори гол в дебютния си мача пред погледа на Фернандо Торес, който остана на пейката в този двубой. Ба засече подаване от Еден Азар в малкия пеналт.

В оставащите минути до края мачът очевидно се доиграваше, като последните моменти в срещата ще се запомнят с гола от дузпа на Франк Лампард, който оформи крайното 5:1. Попадението на халфа, който се появи като резерва, бе под номер 193 с фланелката на Челси. Така Лампард, който най-вероятно в края на сезона ще напусне клуб, изравни рекорда на Кени Диксън. Това бе мач номер 571 за Лампард за лондончани.

Така Челси отстрани Саутхемптън за първи път ви историята на ФА Къп, който е най-старото футболно състезание в света.


szólj hozzá: Southampton vs Chelsea 1:5 GOALS HIGHLIGHTS