Челси нанесе първа загуба на Манчестър Сити, с 1:0 на „Етихад“, като по този начин не само счупи каръка при гостуванията си на „гражданите“, но стана и първият тим, взел точки от този стадион през сезона.

Сити нямаше загуба във Висшата лига на свой терен от май миналата година, а Челси за последно взе точки на "Етихад" през 2008-ма в първенството.

Лондончани изиграха наистина страхотен тактически двубой, като първо не позволиха на Ман Сити да се разиграе в нито един момент от срещата, и второ – сътвориха много хубави атаки пред Джо Харт. Сити записа сериозен брой удари на сметката си, но те най-вече бяха на халос, минавайки покрай вратата.

Челси можеше много по-рано да си реши нещата, и сам си направи така, че да трепери до последно за трите точки, след като играчите на Жозе Моуриньо удариха и три греди.

След този успех, „сините“ се изравниха по точки с Ман Сити на второто място, но съперникът им е с по-добра голова разлика. И двата състава вече са само на две точки от лидера Арсенал, който е с 55.

ВИДЕО: Блестящ Челси матира Ман Сити, свали крепостта "Етихад"

източник: Gulliver/Getty Images

Двата отбора започнаха мача без да се бавят, във вихрено темпо, и само в първите минута-две успяха да си разменят опасни атаки.

Към 10-та минута вече инициативата бе в ръцете на Ман Сити, и домакините бяха много близо до гол, но Яя Туре за малко се размина да засече във вратата при едно отлично центриране отляво, при което африканецът остана непокрит.

В 18-та минута топката мина покрай голлинията на Петър Чех, но нямаше кой да я бутне във вратата, а малко по-късно опасен пряк свободен удар прелетя край вратата на Ман Сити.

След като първото полувреме бе преполовено, Челси започна да организира неспирни бързи атаки, и в крайна сметка откри в 32-та минута. Рамиреш стреля, топката се отби в защитник на Ман Сити, и попадна на крака на Бранислав Иванович, който шутира мощно от границата на пеналта, право в долния десен ъгъл на Харт.

Хесус Навас набързо притесни Чех след гола, но в първия си мач като титуляр за Челси, Неманя Матич блестеше в отбраната на лондончани.

Последваха нови две страхотни възможности за Челси. Първо пас на Ето`о бе блокиран точно преди да стигне до Рамиреш, но отново защитата на Сити не изчисти добре, и топката достигна Еден Азар, който от 20-тина метра шутира силно в ръцете на стража.

Един Джеко се посъбуди, и отправи два удара по посока на Петър Чех, но бе далеч от целта.

Страхотна акция на Азар предостави топката на Ето`о в 44-та минута, но камерунецът нацели гредата с удар от движение.

Трима на четирима, нападателите на Челси направиха страхотни пропуски в началото на второто полувреме, на които Джеко отговори с един неточен удар с глава.

Нападенията на Сити започнаха да стават по-комбинативни, а след изминаването на първите десетина минути след почивката, Стеван Йоветич се появи в игра за „гражданите“.

В 67-та минута обаче пак гредата трябваше да помага на Джо Харт, след удар на Гари Кейхил с глава. Това бе трета греда за „сините“, след като преди това и Матич, и Ето`о бяха спрени в своите опити от стълбовете. Непосредствено след това Кейхил изби почти от голлинията пред своята врата, след комбинация на Сити в пеналта на Челси.

Давид Силва отправи страхотен удар от пряк свободен във 73-та минута, но Чех бе на мястото си, и с фантастично отиграване спаси в корнер.

Сити опита да осъществи някакъв натиск, но Челси продължаваше да играе отлично тактически, спазвайки всички указания на своя старши треньор, което ги изведе до успеха.

В добавеното време с два корнера Ман Сити опита да изненада с нещо гостите, а Йоветич шутира в ръцете на Чех. Всички удари обаче минаваха предимно покрай вратата на Челси, от дузина и половина шутове, само три-четири намериха рамката.

ВИДЕО: Блестящ Челси матира Ман Сити, свали крепостта "Етихад"

източник: Gulliver/Getty Images