Фулъм победи като гост с 2:1 Уигън в мача от 5-ия кръг във Висшата лига. Димитър Бербатов започна като титуляр за лондончани и подаде за първото попадение в двубоя. Успехът бе първи за селекцията на Мартин Йол далеч от „Крейвън Котидж“ от началото на сезона.

Българският нападател не успя да се разпише, но направи много силно първо полувреме. През втората част Бербатов не бе толкова активен, като изпусна и отлична възможност да се разпише в края на срещата.

Победата за гостите не дойде лесно и те трепериха до последните секунди за трите точки. Уго Родайега откри головата си сметка за Фулъм през първото полувреме, а Деймиън Дъф удвои след почивката. В края на двубоя Аруна Коне върна един гол, но времето не стигна на Уигън за повече.

Мартин Йол излезе със същия състав, който преди седмица победи Уест Бромич с 3:0. За Фулъм на пейката останаха Брайън Руис и Младен Петрич. Руис се появи през второто полувреме на мястото на младия Алекс Качаниклич и раздвижи доста играта на своите. Много силен мач за Фулъм записа стражът Марк Шварцер, който е с основна заслуга за успеха.

Срещата започна тихо за Бербатов, който отправи първия си удар в 7-та минута, но топката рикошира в бранител на домакините.

В 12-та минута пък Уигън имаше отлична възможност да открие резултата. Бен Уотсън обаче, от около 20 метра стреля много неточно в аут.

Две минути по-късно пък се получи изключително комична ситуация. Главният рефер Лий Робърт бе покосен от шпагат на Стив Сидуел отзад и трябваше да получи медицинска помощ. Реферът се оказа по средата на битката между Сидуел и Уотсън. Играта бе спряна за няколко минути, но все пак съдията продължи мача.

В 19-та минута Бербатов бе в основата на една добре изградена атака, след което центрира отлично в наказателното поле, Родайега стреля с глава, но Ал Хабзи улови. Минута по-късно българинът стреля опасно по земята, но стражът на домакините се разпъна и изби в корнер. В 24-та минута малко нетрадиционно Бербатов пробва удар далечен удар, с който изненада Хабзи, тъй като последният бе принуден да избива в корнер.

Малко след половин час игра гостите поведоха. В 31-та минута Бербатов центрира отлично в наказателното поле, където Уго Родайега с глава заби топката за 1:0. Колумбийският нападател обаче не се зарадва, тъй като попадението е срещу бившия му тим. Това е и първи гол за Родайега с екипа на лондончани.

Отговорът на домакините дойде в 38-та минута, когато Жорди Гомес стреля мощно от около 11 метра, топката срещна напречната греда, но не влезе в мрежата зад Марк Шварцер.

Второто полувреме започна без промени в двата състава. Две минути след подновяването на играта Жорди Гомес вкара във вратата на гостите, но голът бе отменен, правилно, заради засада. Втората част започна с натиск на Уигън, докато гостите пък показаха доста брак в подаванията и направиха доста грешки. Аруна Коне имаше невероятен шанс да изравни десетина минути след подновяването на играта, след като след грешка в центъра на Стив Сидуел, остана очи в очи с Шварцер, но вратарят спаси удара му.

В средата на второто полувреме, Алекс Качаниклич бе заменен от Брайън Руис. Малко по-късно и домакините направиха смяна – Мауро Босели влезе на мястото на Жорди Гомес. Малко след като се появи в игра пък Руис имаше отлична възможност да вкара от пряк свободен удар, но изстрелът му бе спасен с вещина от Хабзи. Минута по-късно Джеймс МакКарти пропусна да изравни от отлична позиция, а Босели при добавката също се провали.

В 68-та минута Деймиън Дъф вкара третия си гол от началото на сезона. Брайън Руис с късмет се пребори в наказателното поле, след което пусна към Дъф, който с плътен удар отдясно в наказателното поле вкара към далечната греда за 2:0.

ВИДЕО: Бербатов с асистенция, Фулъм потрепери за първа победа навън

източник: снимки: Reuters

Пет минути по-късно Марк Шварцер направи доста класно спасяване, стражът се разтегна максимално отби с върха на пръстите удар с глава на Иван Рамис, топката облиза и напречната и излезе в корнер.

В 82-та минута дойде и най-добрата възможност за Бербатов, който пресече един пас между бранителите на домакините на границата на наказателното поле, пое топката, осигури си добра позиция да стреля, но ударът му по тревата бе в обсега на Хабзи, който спаси.

Любопитна ситуация се разигра и в 85-та минута, когато непривично за него, Бербатов се сдърпа с Рамис, двамата се посбутаха и размениха реплики, след което трябваше да изслушат главния рефер.

Пет минути преди края на срещата на два пъти домакините имаха справедливи претенции за дузпа, за игра с ръка на бранители на Фулъм в наказателното поле, но Лий Робърт не уважи претенциите на Уигън.

В края на мача Уго Родайега бе заменен и обра овациите както от феновете на гостите, така и от тези на домакините.

В 91-та минута след разбъркване в наказателното поле и грешка на Рийзе, Аруна Коне от близо вкара за 1:2 и върна своите в мача. Но за повече не остана време и така гостите се поздравиха с крайния успех.

След успеха, Фулъм зае 4-то място във временното класиране с актив от 9 точки. Уигън пък остана на 15-а позиция с 4 точки.

ВИДЕО от мача - ТУК!