Барселона е новият европейски клубен шампион след феноменална победа над Манчестър Юнайтед във финала на Шампионската лига. На стадион „Уембли” в английската столица, пред близо 90 000 зрители, футболистите на Пеп Гуардиола показаха по категоричен начин, че са най-добрият тим на Стария континент, побеждавайки английския шампион с 3:1.

 

Финалът ще се запомни и с поредното шоу на вездесъщия Лионел Меси, който отбеляза едно от попаденията за „каталунците” като по този начин изравни рекорда на Рууд Ван Нистелрой за най-много отбелязани голове в една кампания в турнира. Аржентинецът се разписа за 12-ти път през този сезон, с което подари четвъртата купа на европейските шампиони в историята на „каталунците”. Преди две години Барса триумфира отново над същия противник, тогава с резултат 2:0.

 

Изненадващо за Манчестър Юнайтед в групата изобщо не попадна българският нападател Димитър Бербатов, като сър Алекс Фъргюсън предпочете да разчита на Уейн Рууни, Хавиер Ернандес и резервата Майкъл Оуен.

 

Първите няколко минути на суперсблъсъка започнаха с мощен натиск на Юнайтед, който обаче не успя да завърши с удар в очертанията на вратата на Виктор Валдес. Още в третата минута, предпочетеният в предни позиции Чичарито пробва изстрел от наказателното поле, но топката спря в тялото на бранител на каталунците. Мексиканската звезда на „червените дяволи” бе замесен и в следващите две атаки на символичните гости, но и в двата случая, Ернандес бе в положение на засада. Първата отлична възможност в мача дойде в 10-ата минута, когато след грешка в центъра на терена на Масчерано и Меси, топката попадна в Гигс, който пробва да изведе Ернандес, Пике изпревари мексиканеца и реши да върне към вратаря Валдес, който бе напуснал наказателното си поле и с мъка успя да избие топката.

В следващата минута дойде и първото положение за Барселона, когато Рио Фърдинанд се намеси в последния момент, чистейки топката в корнер при опит за удар на Давид Вия. При последвалото разиграване, Педро се опита да играе технично срещу Евра в наказателното поле, французинът отклони топката с ръка, но главният арбитър не посочи бялата точка, въпреки че част от играчите на Барселона протестираха.

В 16-ата минута футболистите на Пеп Гуардиола напомниха на себе си. След многоходова акция топката попадна в Шави отдясно, който центрира в наказателното поле, където Педро се измъкна от защитата на Юнайтед, но от пет метра стреля в аут. В следващата атака бе ред на Давид Вия да пробва късмета си, но и неговият удар мина покрй страничния стълб. Барселона продължи да разиграва топката отлично и да принуждава играчите на Юнайтед да наблюдават отблизо събитията на терена. Това определено изнерви сър Алекс Фъргюсън, който за първи път в мача напусна пределите на резервната си скамейка и започна да дава наставления на своите футболисти. Действията на легендарния шотландец не оказаха нужното влияние и в 27-ата минута Барселона взе своето. Капитанът на „каталунците” Шави намери отлично между трима Педро Родригес на границата на наказателното поле, нападателят напредна леко отдясно и с премерен удар в близкия ъгъл откри резултата.

Отговорът на Юнайтед обаче дойде много бързо. Само седем минути по-късно, Уейн Рууни върна интригата в мача. Нападателят сам започна атаката на „червените дяволи” намери Райън Гигс на ръба на засадата, който отново подаде към Рууни, а английският национал с мощен изстрел в горния десен ъгъл на вратата изравни. Телевизионните повторения обаче показаха, че претенциите на играчите на Барселона за засада са напълно основателни.

 

Въпреки импулса в играта на англичаните, възпитаниците на сър Алекс не успяха да се възползват. Противно на логиката до края на първата част Барса отново взе инициативата и имаше две уникални възможности отново да излезе напред в резултата. След прекрасно заучено изпълнение на свободен удар, Педро бе изведен очи в очи с Ван Дер Сар, но сантиметри не достигнаха на нападателя да овладее топката. Две минути преди края на полувремето пък, Меси показа гения си, поемайки топката в центъра на терена и преодолявайки с лекота двама противникови футболисти. Аржентинецът подаде отдясно към Вия, който центрира успоредно на голлинията, но Меси не успя да засече коженото кълбо.

 

Втората част на мача стартира отлично за Барселона, който още от първите минути  започна да диктува темпото на терена и да напада вратата на Едвин Ван Дер Сар. В 52-ата минута Дани Алвеш проби добре отдясно и стреля силно от малък ъгъл, холандският страж на Юнайтед изби топката, която попадна в Меси. Аржентинецът пробва техничен удар, но бранител изби с глава в корнер.

 

Точно две минути по-късно обаче нищо не успя да помогне на Ван Дер Сар. Отново Меси получи в центъра на терена, напредна до границата на наказателното поле и с премерен удар между двама направи вратаря на англичаните безпомощен за 2:1.

 

Всичко в спора бе решено в 69-ата минута, когато вездесъщият Меси показа защо е най-добрият футболист на планетата. Аржентинецът открадна топката отдясно по-атаката на Барса, последва финт с пета срещу защитник на Юнайтед и можен пробив между двама в наказателното поле. Защитниците на „червените дяволи” все пак успяха някак си да отклонят топката от краката на Меси, тя попадна в Давид Вия, който изключително технично в горния ляв ъгъл на вратата попари повече от 40 000 зрители на „Уембли”.

 

Така Барселона завоюва четвъртата си титла на Европа, а при награждаването „каталунците” направиха изключителен жест, давайки капитанската лента на Ерик Абидал, който само преди месеци се подложи на операция от тумор. Именно французинът имаше честта да вдигне първи трофея.

 

БАРСЕЛОНА - МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД 3:1

(1:0 Педро Родригес 27', 1:1 Уен Рууни 34', 2:1 Лионел Меси 54', 3:1 Давид Вия 69')

Барселона: 1.Валдес (ж.к), 2.Алвеш (ж.к) (5.Пуйол), 3.Пике, 6.Ернандес, 7.Вия (15.Кейта), 8.Иниеста, 10.Меси, 14.Масчерано, 16.Бускетс, 17.Педро (20.Афелай), 22.Абидал

Треньор: Пеп Гуардиола

Манчестър Юнайтед: 1.Ван дер Сар, 3.Евра, 5.Фърдинанд, 10.Рууни, 11.Гигс, 13.Парк, 14.Ернандес, 15.Видич, 16.Карик (ж.к.) (18.Скоулс), 20.Фабио (17.Нани), 25.Валенсия (ж.к.)

Треньор: Сър Алекс Фъргюсън

Рефер: Виктор Касай

Стадион: „Уембли”, Лондон, 86 000