Барселона постигна много трудна и изключителна ценна победа с 2:0 като гост на Манчестър Сити в първия 1/8-финален мач между двата отбора. Лионел Меси откри от спорна дузпа, при която домакините останаха с 10 души на терена, а в самия край на мача Даниел Алвеш оформи крайния резултат.

"Гражданите" определено имаха за какво да съжаляват, като по никакъв начин не отстъпваха на съперника си. Глупавият фаул на Демикелис обаче ги лиши от нещо повече в двубоя, макар че и с човек по-малко "небесно сините" също имаха положения, с които да се върнат в мача.

ВИДЕО ОТ МАЧА - ТУК!

Домакините от Англия избраха по-консервативен вариант от традиционната си схема с двама нападатели. Този път самотен в предни позиции започна Алваро Негредо, докато отляво в ролята на крило се превъплъти крайният защитник Александър Коларов. Фернандиньо и Яя Туре оформиха познат тандем като опорни халфове, а Мартин Демикелис действа в центъра на отбраната до капитана Венсан Компани.

В Барселона сред стартовите единадесет попаднаха едновременно Серхио Бускетс, Шави Ернандес, Сеск Фабрегас и Андрес Иниеста. Последните двама постоянно сменяха позициите си в полузащитата и нападението, а приоритетът за испанците беше контрола върху топката.

Още от първите минути испанците успяха да наложат убийствено превъзходство по отношение владението върху топката, ала то не носеше реална опасност за вратата на Джо Харт. „Небесно сините“ не оставяха много празни пространства в половината си, а Навас и Негредо бяха в постоянна готовност за контраатака.

Добра възможност пред нападателя се откри в 19-ата минута, когато Давид Силва му даде чудесен извеждащ пас между Пике и Жорди Алба. Негредо елиминира двамата, но стигнал почти до аутлинията от малък ъгъл стреля неточно покрай Виктор Валдес, а Машчерано спокойно овладя пред вратата.

Физическото превъзходство на домакините почти си каза думата в 25-ата минута при центриране от пряк свободен удар. Валдес излезе неразчетено и не изби добре, след което се сблъска с Компани. Топката се вдигна високо над вратарското поле и докато играчите се бореха за по-добра позиция, вратарят на Барса успя да се върне и да поправи грешката си.

След няколко минути, в които не изглеждаха убедителни, каталунците успяха да си върнат контрола върху мача, но отново без да създават особено напрежение пред Харт. Шави опита да разчупи показаното дотук, като отправи тежък удар по диагонала от 25 метра, но английският национал парира изстрела.

До края на полувремето единственото, което се изостри, бе закачката между Хавиер Машчерано и Алваро Негредо, макар че испанецът можеше да накаже Барса в 44-ата минута. Тогава Навас центрира хубаво отдясно по атаката, а юношата на Реал Мадрид надскочи Алвеш на далечната греда, но ударът му с глава бе доста встрани от целта.

През втората част случващото се на терена не се промени особено до 54-ата минута. Тогава Хесус Навас загуби топката отдясно по атаката и това даде началото на контра за Барса. Фабрегас със страхотен пас изведе Меси сам срещу вратаря, а малко пред наказателното поле Демикелис го застигна и посече с шпагат.

Бранителят заслужено бе изгонен с директен червен картон, ала шведският арбитър прецени, че фаулът е станал в наказателното поле и посочи бялата точка. Оттам потърпевшият стреля хладнокръвно долу в центъра на вратата, за да открие. В следващите минутка-две пред  наказателното поле на Харт завря и закипя, но не се намери играч на испанците, който да шутира към вратата.

В 67-ата минута Даниел Алвеш се измъкна отдясно в наказателното поле и проби по диагонала. Бразилецът дори имаше време да погледне къде е Харт, но изстрелът му с десния крак профуча на десетина сантиметра от дясната греда.

Сити отвърна с чудесна атака в 69-ата, при която Давид Силва изведе Гаел Клиши отляво в наказателното поле, ала въпреки много си опции французинът прати центрирането си право в ръцете на Валдес.

Домакините определено заиграха много по-добре в заключителния четвърт час на мача и в 77-ата минута само вратарят на Барса попречи на изравняването. Сабалета се включи чудесно в атака отдясно и с гърди свали към Давид Силва в наказателното поле, който нанесе страхотно воле от 15-ина метра, ала Валдес закова кълбото пред голлинията.

В 81-ата минута Пике за втори път прати топката в мрежата зад Харт, но попадението бе отменено заради спорна засада на Фабрегас. Халфът незабележимо се вряза в защитата на Сити и получи от Шави сам срещу вратаря, ала страничният съдия вече бе вдигнал флага.

Три минути преди края Силва почти успя намери резервата Един Джеко с хубаво центриране, ала въпреки недоброто си излизане, Валдес успя да отклони топката така, че босненецът да не я достигне.

До края на мача изглеждаше, че Барса ще задържа топката, ала в 90-ата минута Неймар и Алвеш изплетоха страхотна бразилска комбинация отдясно по атаката, а Клиши не успя да отнеме топката от крайния защитник на гостите. Дани Алвеш се приближи до вратата и с шут по тревата в близкия ъгъл до голяма степен улесни задачата на тима си преди реванша.

Ответният двубой на „Камп Ноу“ е на 12-и март.

МАНЧЕСТЪР СИТИ - БАРСЕЛОНА 0:1

0:1 Меси-д. 54'

0:2 Алвеш 90'

МАНЧЕСТЪР СИТИ: Харт; Сабалета, Компани /к/, Демикелис, Клиши; Хесус Навас (58' - Насри), Туре, Фернандиньо, Силва, Коларов (58' - Лескът); Негредо (74' - Джеко)

резерви: Пантилимон; Ричардс, Лескът, Насри, Хави Гарсия, Джеко, Йоветич

треньор: Мануел Пелегрини

БАРСЕЛОНА: Валдес; Алвеш, Пике, Машчерано, Алба; Бускетс, Шави, Фабрегас (85' - Серхи Роберто); Иниеста, Алексис (74' - Неймар), Меси

резерви: Пинто; Бартра, Адриано, Сонг, Серхи Роберто, Педро, Неймар

треньор: Херардо Мартино

стадион: „Етихад“

гл. съдия: Йонас Ериксон (Швеция)