Байерн Мюнхен триумфира със Суперкупата на Европа, след като в изключително драматичен мач победи Челси с 5:4 при изпълнението на дузпи. Редовното време на двубоя, който за първи път не се игра в Монако, завърши при 1:1 след голове на Фернандо Торес и Франк Рибери, а в продълженията Хави Мартинес заличи ранното попадение на Еден Азар. Испанецът се разписа буквално в заключителните секунди, а след това Ромелу Лукаку пропусна последната дузпа за лондончани.

Това е първа Суперкупа на Стария континент за баварците, които взеха своеобразен реванш срещу "сините" за загубения финал от Шампионската лига преди два сезона. Тогава англичаните се спасиха с гол на Дидие Дрогба в добавеното време на мача, който доведе до продължения, а впоследствие и до успех на лондончани с дузпи.

Зарядът пък бе още по-голям заради подновяването на съперничеството между Жозе Моуриньо и Хосеп Гуардиола.

Нито единият, нито другият не изневери на схемата, с която започна сезона. Испанецът се довери на познатото 4-1-4-1, като по принуда капитанът Филип Лам влезе като дефанзивен халф между защитата и полузащитата. Сам в предни позиции бе оставен Марио Манджукич, който получаваше завидна подрепа от Ариен Робен и Франк Рибери по крилата.

Щастливия избра далеч по-офанзивен вид на своето 4-2-3-1, като за разлика от дербито с Манчестър Юнайтед в понеделник, този път включи чист централен нападател в лицето на Фернандо Торес. Зад гърба му Еден Азар, Оскар и Андре Шюрле трябаше да изострят действията на отбора, докато Франк Лампард взе капитанската лента в отсъствието на стартиралия като резерва Джон Тери.

Испанският таран на „сините“ обаче се отплати по най-добрия начин за гласуваното доверие и взриви стадион „Еден“ в Прага с невероятно изпълнение в 8-ата минута. Шюрле получи топката по дясното крило и вдигна поглед, за да забележи движението на Торес в пеналта, преди да го намери с перфектно центриране. 29-годишният играч засече топката от въздуха и насочи кълбото неспасяемо в горния ляв ъгъл.

Шампионът на Европа отвърна с много красива атака, при която Рафиня се включи отдясно и копна добре зад точката на дузпата, където Лам стреля от воле, но право в тялото на Петр Чех. До края на полувремето англичаните откровено се прибраха около наказателното си поле, и не дадоха много шансове за играчите на Байерн. Томас Мюлер и Рибери си изработиха такъв в 22-ата минута, като взаимодействаха на висока скорост около дъгата, а французинът стреля в долния десен ъгъл, но Чех спаси.

До края на полувремето германците още на няколко пъти обстрелваха вратата на Челси, но така и не намериха очертанията на вратата. Паузата като че ли дойде тъкмо навреме за тях, а доказателството за това дойде само 2 минути след подновяването на играта. Рибери пое къс пас на Кроос и с дрибъл влезе от крилото към центъра, след което отправи мощен шут от около 24-25 метра. Чех плонжира, но топката само облиза върха на пръстите му, преди да влети в долния десен ъгъл за 1:1.

Почти веднага най-добрият футболист в Европа за миналия сезон можеше да направи пълен обрат, но не сполучи. Той получи топката малко зад границата на наказателното поле и стреля от воле към далечния ъгъл, но малко го раздели от гола.

В 64-ата минута едно подхлъзване на Данте доведе до критичен момент пред вратата на Нойер. Топката мина зад гърба на бразилеца и попадна у Шюрле, който веднага подаде на Оскар, но германският страж се хвърли смело в краката на бразилеца и блокира шута му.

Това бе и моментът, от който двата отбора заиграха изключително открит футбол и скоростта в действията им се повиши значително. В 85-ата минута Нойер с нова чудесна намеса предотврати гол във вратата си, след като Давид Луис засече с глава центриране на Лампард от корнер, ала вратарят на Байерн изби мощния му удар.

Секунди по-късно Рамирес извърши ненужно груб фаул срещу влезлия на смяна Марио Гьотце и съвсем заслужено видя втори жълт картон. Ситуацията доведе до разправии между футболистите на двата тима, но това бе последният интересен момент в редовното време.


Chelsea Vs Bayern Munich 1-1 All Goals... by SpyJung

Челси обаче съумя да повтори силното си начало и в продълженията, където още в 3-ата минута Еден Азар направи мощен пробив отляво, премина покрай двама бранители в наказателното поле и с нисък удар в центъра на вратата хвана неподготвен Нойер.


GOAL!Eden Hazard amazing goal! Bayern Munich 1... by SpyJung

Отбраната на Моуриньо издържа на немския натиск в първите допълнителни 15 минути, но във вторите нещата придобиха критичен оттенък.  Петр Чех изуми с няколко невероятни спасявания в рамките на заключителните минути, като неведнъж му се наложи да чисти топката пред самата голлиния. Чешкият национал по невероятен начин отрази мощен шут на Франк Рибери,който влизаше в горния ъгъл на вратата, а в 120-ата минута Марио Манджукич надскочи пазача си, но стреля малко над гредата.

Все пак усилията на баварците се отплатиха дълбоко в добавеното време, когато Кроос центрира от фаул по левия фланг, Данте направи опит да овладее около дузпата, но вместо това отклони към непокрития вляво Хави Мартинес. Резервата не се забави и с удар ниско до дясната греда осигури изпълненията на дузпи.


Goal: Javi Martinez (2-2) Bayern Munich vs Chelsea by HamcKadir

При тях Нойер и Чех нямаха почти никакъв шанс да отразят ударите от бялата точка. Алаба и Давид Луис започнаха успешната серия, която бе продължена от Тони Кроос, Оскар, Филип Лам, Лампард, Рибери и Ашли Коул. Тъкмо изпълнението на последния, при което топката доста щастливо влезе в мрежата след контакт с лявата греда като че ли загатна развръзката на вечерта.

Последната дузпа за Байерн се нагърби да изпълни Джердан Шакири, като Чех почти отрази ниския му удар по тревата. Все пак топката спря в мрежата за 5:4, а за следващото изпълнение започна да се подготвя влезлият от пейката Ромелу Лукаку. Младият белгиец направи къса засилка и стреля вдясно от себе си, но Нойер с една ръка изби и донесе титлата на Байерн.


Tanda de Penales: Bayern(5) Chelsea(4) by GianPallottini

Така за първи път германски отбор спечели Суперкупата на Европа при единственото издание на двубоя извън Монако.