Манчестър Сити победи Тотнъм с 1:0 в отложен мач от 33-я кръг на Висшата лига. Единственото попадение, автогол на Питър Крауч, класира „Гражданите” със сигурност поне за квалификациите на Шампионската лига. Два кръга преди края на първенството, Сити води със седем точки пред петия Ливърпул, и вече гарантира мястото си в Голямата четворка на Острова. Сити дори има шанс да измести третия Арсенал в заключителните срещи от сезона. Това е първото класиране на „небесносините” в Топ 4 от над 30 години насам.

Ливърпул и Тотнъм пък имат пряк сблъсък помежду си за петото място още в следващия, предпоследен кръг. Тотнъм остана шести след загубата, на две точки зад „червените” от Анфийлд.

Ман Сити заслужи успеха пред собствената си публика, като надигра „шпорите” в по-големи периоди от мача. В 30-та минута след разиграване от корнер, Джеймс Милнър прати топката в пеналта, а мощният му шут бе отклонен във вратата от Питър Крауч.

Реалните голови положение в срещата не бяха много, но Тотнъм също имаше своите шансове да изкопчи важни точки от Иистландс. Лондончани натиснаха през второто полувреме, и бяха натикали съперника в неговата половина, но тогава Роберто Манчини раздвижи играта на своите с пускането на Карлос Тевес, и аржентинецът дори имаше шанс да подпечата победата с късен втори гол в самия край на срещата.

Ман Сити успя да изпълни целта си, а и голямата цел на собствениците от Абу Даби, които купиха клуба през 2008-ма, и искаха на всяка цена той да се мери с най-добрите в Англия, и да намери място в Шампионската лига. След инвестиции от милиарди паунди, Шейх Мансур в крайна сметка съумя да осъществи мечтата и на феновете, които продължават да се надяват след 35 години суша, скоро да се порадват и на титла.

Трофеят за Сити може да дойде още в събота, когато тимът играе финал за ФА Къп със Стоук Сити. Мястото на Ман Сити в ШЛ пък означава и евро-виза за Стоук, заради участието му на финал.