Арсенал е победителят в голямото дерби на Северен Лондон с Тотнъм. "Топчиите" надделяха с 1:0, но спокойно този мач можеше да завърши по всякакъв друг начин.

Единственото попадение отбеляза Томаш Росицки още в 70-ата секунда на двубоя. Така той донесе така важните три точки на тима си в борбата за титлата.

Чехът беше точен още при първата атака в двубоя. След перфектна комбинация с Оливие Жиру той получи топката на ъгъла на наказателното поле.

Росицки стреля по диагонала без въобще да се забавя и перфектният му изстрел не остави никакви шансове на Юго Лорис - 1:0.

След това и двата тима имаха доста положения, но така и не успяха да реализират някое от тях, въпреки изгодните шансове.

В 16-ата минута Алекс Окслейд-Чембърлейн направи непростим пропуск, след като се озова сам срещу Лорис, но ударът му беше трагичен и излезе далеч в аут.

Малко след това и Андрос Таунсенд "върна жеста", като изпусна добра възможност за "шпорите" да изравнят.

До почивката и двата тима имаха шансове да променят резултата, но не бяха точни. Алекс Окслейд-Чембърлейн на два пъти и Лукас Подолски пропиляха за "топчиите", а пробив на Таунсенд не беше оползотворен от играчите на Тотнъм.

След почивката играчите на Тотнъм се хвърлиха да изравняват и имаха няколко възможности да го сторят веднага след подновяването на играта.

Емануел Адебайор първо пропусна, а в 49-ата минута "шпорите" направиха пропуска на мача. Тогава Войчех Шчесни плесна топката на крака на Насер Чадли и той вместо да я вкара в празната врата, се забави и я прати в тялото на защитник на Арсенал.

В средата на полувремето "артилеристите" също имаха своите възможности, но ен се възползваха от тях. В 78-ата минута те претендираха и за дузпа.

Тогава Ян Фертонген задържа Лоран Кошчиелни, но реферът Майк Дийн прецени, че няма нарушение за дузпа.

В последните минути Тотнъм натисна, но Адебайор пропусна да донесе равенството на тима си. Това донесе първа загуба за "шпорите" на техния стадион от големия им съперник от 2007 година насам.

"Артилеристите" пък запазиха първа чиста мрежа навън през тази година, а тя беше и с цената на трите точки.

Така момчетата на Арсен Венгер са вече с 62, колкото има и вторият Ливърпул. Тотнъм пък остава едва пети с 53 и все повече се отдалечава от зона Шампионска лига.