Английският национален тим победи Украйна в последния си мач от груповата фаза на Евро 2012 с 1:0 и затвърди традицията от миналото европейско първенство да няма представители на домакините в директните елиминации. Победата обаче дойде след сериозна грешка на съдиите, които не зачетоха абсолютно редовно попадение за тима на Олег Блохин.

Ходжсън остави Джо Харт на вратата, като не пипна и защитата си, в която в предните два двубоя действаха Глен Джонсън, Джон Тери, Джолиън Лескът и Ашли Коул. Капитанът Джерард и Скот Паркър отново бяха вътрешни полузащитници. Донякъде изненадващо Тио Уолкът не попадна сред титулярите, като по дясното крило Ходжсън отново заложи на Джеймс Милнър. По левия фланг действаше Ашли Йънг, докато в предни позиции головете търсеше атакуващото дуо от Манчестър Юнайтед Уелбек – Рууни.

От своя страна Блохин също не изневери при избора на вратар, където Пятов остава непоклатим титуляр. Първата промяна на украинския треньор бе включването на Ярослав Ракитски в центъра на отбраната за сметка на Тарас Михалик. Ракитски си партнираше с Евген Хачериди, докато атаките по крилата спираха Евген Селин и Олег Гусев. В полузащитата оперираха Андрий Ярмоленко, Евген Коноплянка, капитанът Анотолий Тимошчук и Денис Гармаш, който смени Сергей Назаренко.

Блохин изцяло подмени атаката си, където вместо Андрий Шевченко и Андрий Воронин мачът започнаха Артьом Милевский и Марко Девич.

През първата част украинците имаха сериозно игрово превъзходствоно, но така и не успяха да реализират гол.

В 8-ата минута Денис Гармаш елегантно прехвърли топката над централните бранители на Англия, Ярмоленко овладя, но се забави с удара и Лескът изби в ъглов удар. В следващите минути шансове се откриха пред Девич и Коноплянка, но ударите на двамата бяха блокирани от бранители в бяло.

В 22-ата минута Ашли Йънг прецени грешно полета на една висока топка, тя го прехвърли и попадна в Гусев. Полузащитникът, който игра като бек в този мач, напредна и стреля по диагонала от 26 метра, но шутът му премина на половин метър над горния ляв ъгъл на Харт.

Англия отвърна с не много силен удар с глава на Рууни след фаул, който все пак принуди Пятов да избие в корнер. Минути по-късно нападателят, който пропусна първите два двубоя заради наказание, пропусна от чиста позиция, като не успя да отиграе по най-добрия начин центриране на Йънг, дошло от левия фланг.

Това обаче сякаш мобилизира още повече играчите на Блохин, които направиха бърза атака през центъра. Девич раздаде надясно към Ярмоленко, който си отвори коридор за стрелба, но шутът му бе твърде слаб и попадна в центъра на вратата.

В края на полувремето отново Ярмоленко се разходи между бранителите на "трите лъва" в наказателното поле, но миг преди да стреля топката бе избита в ъглов удар.

Противно на събитията през първата част Англия първа стигна до гол срещу Украйна само 2 минути след началото на втората част. Играчите на Ходжсън получиха правото да изпълнят корнер отдясно по атаката си. Центрирането на Джерард бе изчистено, но след няколко паса топката отново се озова в краката му. Капитанът на "трите лъва" преодоля бранител в синьо и центрира към близката греда. Пятов опита да улови топката, но тя мина през ръцете му и за Уейн Рууни не бе трудно да реализира на празна врата.

След четвърт час игра пред Милевский се откри страхотно положение да изравни. Нападателят на Динамо Киев бе оставен непокрит във вратарското поле, но изстрелът му с глава прелетя над гредата. Милевский обаче бе в положение на засада, която остана незабелязана от асистент съдията.

Отборът на Украйна бе сериозно ощетен от съдиите, които не зачетоха редовен гол за играчите на Олег Блохин в 62-ата минута. Милевский се пребори и овладя дълго подаване, след което по прекрасен начин изведе Девич сам срещу Харт. Нападателят финтира настигащия го бранител и стреля ниско в левия ъгъл, Харт закачи топката, която описа висока парабола и бе изчистена на голлинията от Джон Тери. На телевизионните повторения се видя, че кълбото е преминало с целия си обем голлинията, но Виктор Касай и помощниците му не реагираха и оставиха играта да продължи. Те обаче показаха, че в момента паса към него Милвский отново е бил зад отбраната в бяло.

Само 5 минути по-късно Ашли Коул можеше да реши всичко, след като Рууни притисна Пятов при едно центриране отдясно. Топката попадна в левия защитник, който от воле стреля в близкия ъгъл, но Пятов изби в ъглов удар.

В 74-ата Джерард центрира от корнер вдясно по атаката на своя тим, Рууни изскочи на първа греда и стреля с глава, но Пятов улови.

Така Англия завърши на първо място в група "D" със 7 точки и ще срещне тима на Италия в 1/4-финалите. Франция завърши на втора позиция с 4 точки, а Швеция и Украйна с по 3 точки напускат турнира.


szólj hozzá: England vs Ukraine 1:0 MATCH HIGHLIGHTS

АНГЛИЯ – УКРАЙНА

Англия: 1. Харт; 2. Джонсън, 6. Тери, 15. Лескът, 3. Коул; 16. Милнър (7. Уолкът - 69'), 4. Джерард (к), 17. Паркър, 11. Йънг; 10. Рууни (20. Окслейд-Чембърлейн - 86'), 22. Уелбек (9. Керъл - 82').

Украйна: 12. Пятов; 9. Гусев, 3. Хачериди, 20. Ракитски, 2. Селин; 11. Ярмоленко, 4. Тимошчук (к), 19. Коноплянка, 6. Гармаш (18. Назаренко - 78'); 15. Милевский (21. Бутко - 77'), 22. Девич (7. Шевченко - 70').

Стадион: „Донбас Арена“ (Донецк, Украйна)

Рефер: Виктор Касай (Унгария)