Със своя седми гол – и шести за първенство – в последните си 11 мача Емануел Адебайор донесе много важен успех с 1:0 над Евертън, който прати Тотнъм на 5-ото място във Висшата лига след

25 изиграни кръга. Попадението бе първо за тогоанеца на „Уайт Харт Лейн“ през настоящата кампания и дойде в средата на втората част.

„Шпорите“ не показаха най-доброто си лице в предишните си два шампионатни мача и донякъде логично мърсисайдци диктуваха събитията преди почивката. В 7-ата минута Леон Осман отправи опасен шут от воле от дъгата пред наказателното поле, но Уго Лорис с акробатичен плонж изби топката в корнер. Ъгловият удар бе насочен отново към Осмън, като този път с глава опитният халф стреля малко над дясната сглобка.

Евертън продължи да реди опасни атаки към вратата на домакините, които се бранеха много зле, ала играчите на Роберто Мартинес не успяваха да се справят по най-добрия начин в завършващата фаза.

Тотнъм отвърна на предизвикателството с далечен изстрел на Кристиан Ериксен, който прелетя на метър и половина над целта, но като цяло не успя да създаде нищо впечатляващо пред вратата на Тим Хауърд.

След почивката „шпорите“ успяха да поизравнят играта, която се пренесе почти изцяло в централната зона. Двете защити се представяха на ниво до 65-ата минута, когато дойде и решителният миг в двубоя.

Кайл Уолкър изпълни бързо фаул в централната зона и с дълъг пас намери Адебайор зад гърба на отбраната в сини екипи. Тогоанецът елегантно спря на гърди и тръгна към вратата, а Шеймъс Коулмън на два пъти протегна крак, но не успя да му отнеме. Логично тъмнокожият футболист стреля от около 12-13 метра до лявата греда на Хауърд, който бе безпомощен – 1:0.

Евертън изцяло взе инициативата в минутите до края, но игра припряно и не успя да постигне нещо повече от няколко разбърквания след центрирания от фланговете. В другия край резервата Джърмейн Дефоу можеше да отбележи в добавеното време, но Хауърд отрази изстрела му по диагонала.

Така с 47 точки Тотнъм излезе на 5-ото място и има преднина от 2 пункта пред днешния си опонент. „Шпорите“ изостават с 3 точки от заемащия 4-о място тим на Ливърпул.