Мениджърът на Арсенал Арсен Венгер е убеден, че неговият футболист Алекс Окслейд-Чембърлейн ще бъде в състава на Англия за Евро 2012, ако продължава да играе по начина, по който го прави в момента.

18-годишният играч оставя отлични впечатления през сезона, откакто се присъедини към „топчиите“ от Саутхемптън миналото лято.

Венгер имаше намерение постепенно да интегрира в състава Окслейд-Чембърлейн, но крилото показа отлични качества, и вкара четири гола в 16 мача.

Окслейд-Чембърлейн не намери място в състава на Англия за приятелския мач с Холандия в сряда, но Венгер вярва, че младокът ще е в групата за Европейското. „Трябва само да внимаваме за минутите, които играе, защото натоварванията понякога му идват в повече на тази възраст. Огромен процент футболисти, които играят много мачове между 18 и 21 години после получават хронични травми. Това се случва, защото скелетът все още не е напълно завършил растежа си, и костите не са напълно развити, за да поемат натоварвания като тези във Висшата лига,“ коментира Венгер единственото си притеснение.

„Но понякога се случва да попадна в капана, тъй като толкова добри играчи е трудно да ги държиш на пейката, като него, като Джак Уилшър, просто няма как да ги извадиш. Те могат да печелят мачове,“ добави наставникът. „Ако продължава да играе така, съм сигурен, че Окслейд-Чембърлейн ще е на Евро 2012.“

Арсен Венгер похвали силата на Окслейд-Чембърлейн, както и неговата психическа устойчивост, която му позволява да е на ниво дори в най-стресиращите моменти:„Можеш да го сложиш срещу всеки противник... нещата си му идват отвътре. Младите играчи понякога по-дълго се приспособяват към подобни напрежения. Но той може да се справи. Малко са играчите като него, които играят, все едно цял живот са били на терена в този състав.“

Междувременно, Окслейд-Чембърлейн ще бъде най-вероятно титуляр за младежите на Англия в контролата срещу Белгия тази вечер.