Полузащитникът на Тотнъм Рафаел ван дер Ваарт посъветва ръководството на клуба да направи всичко по силите си, но да задържи Емануел Адебайор на „Уайт Харт Лейн“. Тогоанският нападател играе за „шпорите“ като преотстъпен от тима на Манчестър Сити.

В неделя нападателят се разписа на 2 пъти за своя тим при домакинската победа с 3:1 над Суонси, която бе първа за клуба от Северен Лондон в последните му 6 двубоя във Висшата лига. По този начин головата сметка на Адебайор за сезона набъбна на 14 попадения.

По-рано се появиха информации, че Тотнъм няма как да удовлетвори финансовите претенции на играча, който получава 170 хил. паунда седмична заплата на „Итихад Стейдиъм“. Въпреки това Ван дер Ваарт оцени съотборника си като един от най-дорите нападатели в света и изрази желанието си той да остане в тима на „шпорите“.

„Той е един от най-добрите, просто е страхотен нападател“, каза холандският национал. „Той е играл в Реал Мадрид, в Арсенал, Манчестър Сити. Бях изненадан, когато дойде да играе за нас, и се надявам да го задържим.“

„Той си скъсва чорапите от работа, направо е невероятен. И винаги е позитивно настроен. Тук наистина го обожаваме. Играл съм с Рууд ван Нистелрой в Реал Мадрид и мога да кажа, че Емануел е добър колкото него“, убеден е юношата на Аякс.

„Обикновено нападателите изчакват своя момент и тогава вкарват, но той се раздава по терена и дори и да не отбележи, си остава важна част от тима. Приносът му за нас е огромен. Знам, че проблемът е в заплатата. И да, вече се опитах да го убедя да остане. Миналият сезон имах фантастично разбирателство с Питър Крауч, но с Адебайор то е дори по-добро. Той е висок и здрав, не е егоист, а поведението му на терена е безупречно“, завърши Ван дер Ваарт.