Предвид възможностите за трансфер на Валери Божинов извън Манчестър Сити посока Италия авторитетното издание „Manchester Evening News” пусна днес коментар за българския нападател, в който описва престоя му в Англия и в крайна сметка представя избора, който седи пред бившия състезател на Фиорентина – дали да се върне в Италия или да остане на Острова и да докаже, колко е голям всъщност. Ето и статията посветена на българина:

Не възможно е да се преценят способностите на един футболист от 49 минути игра за първия отбор, и именно това е причината от Манчестър Сити да продължават да таят надежди, че не са видели последния мач на Валери Божинов с „небесносиния’ екип.

Торино, Дженоа и Сампдория са готови с оферти за българския нападател, на който му предстои да вземе изключително важно решение – а именно дали иска да сложи край на приключението си на Острова и да се върне в Италия.

Според коментарите му за италианската преса от изминалите няколко седмици става ясно, че това е вариант, върху който наистина е мислил доста.

22-годишното острие бе казал, че много се радва от интереса на италианските тимове, тъй като това показвало, че все още е добре помнен в Серия А.

Като се има предвид, че Божинов отива в Италия на 15 години, и прекарва цялата си футболна кариера там, преди да дойде в Ман Сити само преди около година, позитивните му нагласи към Калчото са съвсем разбираеми.

Валери, от друга страна, припомни, че има още три години до края на контракта си с „небесносините” и той не би напуснал клуба, ако новият мениджър Марк Хюз даде заявка, че не иска да го продава.

Без съмнение обаче, българинът би напуснал „гражданите” с голяма доза разочарование, ако не покаже на феновете на Сити, какво всъщност може.

Изглежда все едно преди много повече от година Свен Йоран Ериксон сложи началото на своята ера, като привлече осем нови на „Сити ъф Манчестър”. От тях, може би името на Божинов най-много успяваше да развълнува привържениците на отбора.

С набитата си физическа структура със сигурност вливаше ентусиазъм в сърцата на „небесносините” запалянковци. С отличния си голов рекорд в Серия А пък вдъхна надежда, че ще бъде идеалното острие за отбора, което ще тормози отбраните на другите тимове във Висшата лига.

На първата си пресконференция, на която Ериксон превеждаше думите му от италиански, Божинов говори с голямо вълнение за новото си предизвикателство – да играе в Премиършип, където да помогне на младия състав на Сити да пожъне успех в кампанията на Острова.

Решението на Ериксон да плати на Фиорентина 5,75 милиона лири за услугите на българина, бе по всеобщо мнение, доста добра сделка.

Така можеше да се окаже и наистина, ако нападателят не бе контузил кръстните връзки на коляното си, само осем минути след като влезе в игра срещу градския съперник Юнайтед през миналия август.

Никой, който бе видял единоборството му с играча на „червените дяволи” Патрис Евра, не е предполагал колко ще са сериозни последствията. И въпреки че стана ясно за каква тежка контузия иде реч, очакванията бяха Божинов да се завърне на терена за последните мачове на Сити.

Българинът отиде в Рим, където претърпя операция. В Италия той прекара и известно време за възстановяване преди да се върне в Манчестър. Междувременно, той положи много усилия да научи английски като скоро след това и доби увереност, че ще може да раздава свободно интервюта – без преводач.

Отбелязан гол за резервите срещу Нюкасъл през февруари подтикна Ериксон да заяви, че когато Божинов се върне в игра за първия отбор, ще бъде като ново попълнение в състава.

Но въпреки това, завръщането във Висшата лига на Валери Божинов така и не се материализира, тъй като Ериксон не пожела да рискува с появата на усложнения в коляното на нападателя.

В крайна сметка българинът трябваше да изчака турнето до Тайланд и Хонг Конг, където да отбележи завръщането си в титулярния състав на „гражданите”.

Сега на Валери му остава да направи своя избор – дали да остане в Ман Сити и да се опита да подобри играта си и да докаже, че може да бъде голям и в Англия, както бе Италия...