Висшата футболна лига на Южна Африка забрани на местния Аякс Кейп Таун да излезе във вече обявения приятелски мач срещу Ливърпул на 21 май под предлог, че той ще притъпи интереса към финала за купата на страната.

Решението предизвика остри реакции сред футболните среди, но към момента остава в сила. „Не разрешаваме провеждането на международни приятелски мачове, защото те се конкурират с нашите собствени събития и нашите спонсори“, гласи изявлението на Лигата по случая.

Финалът за купата е насрочен на 25-о число този месец, докато първенството на африканската република приключва седмица преди това. „Това е най-големият мач за нашия спонсор и искаме той да постигне това, което заслужава“, заяви генералният мениджър на първенството Дерек Бланкензее.

Общинските власти в Кейп Таун разкритикуваха остро подкрепата, която се оказва на банковата група „Недбанк“. „Мисля, че решението е недомислено, защото се опитваме да изградим марката Южна Африка, като доведем един от най-великите футболни клубове в света и самият мач би бил невероятен успех за нас. Футболът привлича хората, а какво послание отправяме към нашите гости с подобни действия?“, запита риторично градският съветник Грант Паско.