Ръководството на английската Висша лига обмисля въвеждането на плейофна система за определянето на четвъртия представител на страната в Шампионската лига, твърди вестник „Guardian” в днешния си брой.

В момента първите четири отбора в крайното класиране се включват в Шампионската лига в различен етап. Планът за промяна обаче предвижда първите три отбора да се класират директно, а отборите от 4-о до 7-о място да играят по между си за последната квота.

Евентуалната промяна е била най-широко обсъжданата на последното събрание на английската Висша лига на 4-и февруари и е добре приета от повечето клубове, включително и от Големите четири – Манчестър Юнайтед, Челси, Ливърпул и Арсенал.

Идеята е предложена от администрацията на Висшата лига, като целта й е да се даде шанс и на други отбори извън Топ 4 да се доберат до място в Шампионската лига. За да бъде приета идеята, трябва да има квалифицирано мнозинство при гласуването или най-малко 14 от клубовете да бъдат за идеята, и не повече от 6 да са против.

Така дори един от четирите големи клуба да остане на 4-а позиция, при евентуалния нов формат той ще трябва да се справи с още три отбора от по-ниските места в класирането, които са пределно амбицирани да се доберат до Шампионската лига и приходите й.