Бившият треньор на Ливърпул Жерар Улие заяви, че според него английските футболисти прекалено бързо биват издигани до мениджъри. Французинът е на мнение, че Брайън Робсън, Стюърт Пиърс и Гарет Саутгейт са приели твърде рано тежкото бреме на треньорската позиция.

„Във Франция не можеш да станеш мениджър веднага щом приключиш с кариерата си на играч,” каза Улие в пространно интервю за ББС. „Мислите ли, че мениджър на голяма компания би сложил някого без какъвто и да било опит, на ключова позиция? Не, не би го сторил. Но във футбола това се прави.”

60-годишният специалист заяви, че да си играч и да си треньор са две съвсем различни неща. „Като играч, мислиш само за себе си и собствената си кариера,” каза той. „Мениджърът обаче трябва да има поглед върху целия клуб, и трябва да мисли стратегически.”

Улие смята, че е изключително важно бъдещите мениджъри първо да придобият необходимите умения, преди да се нагърбят с огромната отговорност. „Те трябва да се развиват и да се подготвят,” заяви той. „Никога не съм твърдял, че Англия има традиции в създаването на треньори, но това е една футболна страна. Дали ще е Брайън, Стюърт или Гарет, аз съм сигурен, че те биха предпочели първо да изминат пътя като асистент мениджъри за две-три години,” добави Улие, който близо 40 години е в професията. В дългата си кариера той е водил както по-малки тимове, така и грандовете Пари Сен Жермен, Ливърпул и Лион, както и националния отбор на Франция.

В момента Жерар Улие е спортно-технически директор на академията в Клерфонтейн, към френската футболна федерация.