Това е Уилфред Ндиди. 25-годишен нигерийски национал, който вече близо шест години е в сърцето на полузащита на Лестър Сити във Висшата лига. Той пристигна в Мидландс половин сезон, след сбъдването на една от най-големите приказки в историята на английската игра – титлата на лисиците. Задачата му бе да замени един от най-добрите действащи играчи в света – Нголо Канте. И се справи!

Но Ндиди започва футболния си път много назад във времето и много далеч от Англия, в родния си град Лагос.

Честно казано, докато растях в Нигерия не мислех за това дали ще успея да се превърна в професионален играч. Не знам дали ме разбирате, но аз просто играех с широка усмивка на лицето си. Наслаждавах се на играта и работех здраво. Така и се появи възможността да заиграя на високо ниво. Така израснах – без да се надявам някой ден да бъда част от Висшата лига, а с усмивка на лице, полагайки усилия да се развия и радвайки се на играта.

Най-важният урок, който научих като дете, беше да не се страхувам от никого. Без значение какви са ръстът и големината на тялото на противника ми, не биваше да се страхувам. Докато бях малък и растях имах един треньор, който ме пускаше да играя срещу много по-големи и по-силни момчета. И дори когато те ме пращаха на земята, той крещеше: „Трябва да си силен, трябва да издържиш“. Това е един от големите уроци, които трябваше да науча като дете. Колкото и голям и силен да е футболистът срещу теб – не се страхувай!

Като всеки човек, който осъзнава цената на успеха и колко труд е необходимо да се вложи, за да бъде постигнат, халфът на Лестър смята, че развиването на качествата на терена, за всеки млад талант, е не по-малко важно от развиването на качества, извън него.

Дисциплината е от много голямо значение за всяко дете, което се занимава с футбол. При мен беше малко по-различно, защото аз бях част от академия, в която имахме и учители, но и тренировки. Структурата беше обща, не се налагаше първо да ходиш на училище, а след това на друго място, за да тренираш в отбор. Аз бях в една академия в Лагос, която като структура прилича много на академията Aspire в Катар. Там имаш тренировка, след това има време от деня, в което да се погрижиш за уроците си. Така беше в моя случай, за други може би е различно, но мисля, че е много важно всяко дете да успява да балансира двете неща. Да мисли и за футбола, но и да не пренебрегва обучението си.

И Ндиди изобщо не пренебрегва своето. Още преди няколко години той започна да следва висше образование в De Montfort University в Лестър, но…

Честно казано ученето е по-трудно, но аз се справих. Имах курс с 10 предмета, преминах го и съм много доволен.

Началото на новия сезон във Висшата лига за Лестър бе трудно. Отборът загуби предимството си от 2 гола срещу Брентфорд, после бе победен от Арсенал, а в третия кръг се стигна до ново поражение, допуснато, след обрат – този път от Саутхямптън.

Началото на сезона е много… опитвам се да намеря точната дума… това просто не сме ние, като отбор. Ние знаем нивото си, знаем какво можем, знаем какви са стандартите, които сами се си задали, но в първите три мача нещо не беше наред. През по-голямата част от тях владеехме топката, доминирахме в хода на мача, а след като вкараме гол, се дърпаме назад и допускахме изравнителни голове и обрати като цяло. Всички са много тъжни от случващото се, но това е нещо, с което все още можем да се справим, и сезонът ни да продължи нормално. все още има малко време да преодолеем това в началните етапи на сезона.

Ние трябва да работим над всичко заедно, като цяло да сме задружни, да се опитваме да се подкрепяме и всеки от нас да окуражава останалите да прави повече. Гледайки към бъдещето ние знаем, че имаме качества, знаем, че можем да постигнем добри резултати. Така че ние трябва да можем да разчитаме един на друг, да си вярваме, че можем да печелим. Според мен това е единственият начин да достигнем до целите си.

Gulliver/GettyImages
46 снимки

Следващият двубой за лисиците е гостуване срещу Челси, който започна с победа срещу Евертън, после остана на крачка от успеха срещу Тотнъм, а миналата седмица бе победен от Лийдс с 3:0. Това е съперник, срещу който Уилфред Ндиди знае как да бележи голове…

Мачът с Челси ще бъде труден, защото за тях през уикенда резултатът бе лош също. Знаем, че ни чака тежко гостуване и също така ще бъде още един шанс за нас да дадем всичко, на което сме способни и това да ни донесе резултат. Ще видим какво ще се случи, ние работим много усилено, опитваме се да намерим как да поправим грешките, които сме допускали досега. Нямаме търпение за срещата и се надявам, че ще успеем да вземем добър резултат.

Да постигнем първа победа срещу Челси би било от огромно значение за нашата самоувереност. Това ще ни помогне много да останем спокойни за в бъдеще, защото ние имаме качества, знаем това и знаем, че можем да постигаме добри резултати срещу тези съперници. И ако вземем трите точки в този мач, това ще вдигне нивото ни на самочувствие.

За всеки футболист, и професионален спортист въобще, от огромно значение е и личната почивка. Какво обича да прави Ндиди в свободното си време, когато не е пряко ангажиран с тренировките в Лестър? И какво мисли за предстоящия месец ноември, когато ще се проведе Световното първенство, от което неговата родина Нигерия остана на крачка?

Харесва ми да бъда у дома и да прекарвам време със семейството си. Обичам да играя футбол на конзолата и понякога гледам филми. Много обичам комедиите.

Честно казано не искам да си мисля за световното първенство. Ай-ай-ай. Ние загубихме шанса си да играем в Катар, но не знам какво да очакваме от Мондиала. Ще бъде малко странно, защото ще е през ноември. Обикновено в този период са едни от най-натоварващите мачове, ще видим какво ще стане, но се опитвам да не мисля много това, защото не се класирахме. Ще бъде различно за нас, защото сме свикнали да играем в този период, а сега ще има пауза и усещането за нас ще бъде много различно.

И накрая го помолихме за следното:

Довърши изречението: „Аз съм Уилфред Ндиди и ако не бях професионален футболист, щях да се занимавам с…“

Счетоводство или бизнес…