Тимът на Уест Бромич Албиън спечели директна промоция за Висшата лига, въпреки че завърши наравно у дома с Куинс Парк Рейнджърс 2:2 в последния кръг на Чемпиъншип.

Райън Манинг даде изнендващо аванс на гостите, но до почивката Грейди Диагана възстанови равенството. В началото на втората част Калъм Робинсън направи обрата пълен, но Ебереки Езе изравни след около час игра. До края на двубоя не паднаха нови попадения, а домакините се надяваха Брентфорд да не спечели домакинството си на борещия се за оцеляване Барнзли. На „Грифин Парк“ гостуващият състав откри чрез Калъм Стайлс, но Джошуа Дасилва изравни за Брентфорд в 73-та минута. В добавеното време на срещата Кларк Одуър разби мечтите на домакините за директна промоция с гол, оставил тима му в Чемпиъншип и през следващата кампания.

Това се случи благодарение на равенството на Уигън с Фулъм – 1:1. Преди няколко дни тимът на Уигън изпадна в администрация, а в резултат на това от актива му бяха отнети 12 точки. Така, имащият 59 пункта след последния кръг състав, завърши с 47 – с две по-малко от Барнзли, а при победа над Фулъм щеше да остане в лигата и догодина заради по-добрата си голова разлика. Към Втора лига, освен вече изпадналия Хъл Сити, пое и Чарлтън, който отстъпи при визитата на шампиона Лийдс с 0:4. „Белите“ вдигнаха титлата след страхотно представяне на „Еланд Роуд“ и попадения на Бен Уайт, Стюарт Далас, Тайлър Робъртс и Джеймс Шакълтън. Драма не липсваше и в борбата за място в плейофите.

Нотингам загуби у дома от Стоук с 1:4 и след като дълго време беше част от плейофите, изпадна от тях за сметка на Суонзи, надвил като гост Рединг със същия резултат. Двата тима завършиха с по 70 точки, но „лебедите“ са с гол по-добра голова разлика и ще се борят за място във Висшата лига. Драмата беше пълна в края, когато Нотингам губеше с 1:3 до последните минути, а Суонзи водеше с 3:1 и човек повече на Рединг, но въпреки това се нуждаеше от гол, за да намери място в плейофите. Това стана факт след второто попадение на срещата на Уейн Раутлидж, след което при 4:1 за тима и поражението на Нотингам от Стоук с 1:3, двата състава бяха с равни точки и голови разлики, но Суонзи беше с повече вкарани голове.

В крайна сметка, в плейофите попаднаха Брентфорд, Фулъм, Кардиф и Суонзи, а един от тях ще прави компания на Лийдс и УБА във висшия ешелон на Англия през следващия сезон.

Останалите резултати:

Бирмингам - Дарби 1:3

Бристъл - Престън 1:1

Кардиф - Хъл 3:0

Лутън - Блекбърн 3:2

Милуол - Хъдърсфийлд 4:1

Шефилд Уензди - Мидълзбро 1:2.