Голяма суматоха настана в лагера на Манчестър Юнайтед вчера, след като се разбра, че „червените дяволи” и Рома ще трябва да се противопоставят един срещу друг в груповата фаза на Шампионската лига. Повод за притесненията са ексцесиите между феновете, които помрачиха срещите между двата отбора в миналогодишното издание на турнира. Преди четири месеца английските шампиони отстраниха „римските вълци” с общ резултата от двете четвъртфинални срещи 8-3.

„Трябва да погледнете към италианците, заради това, което се случи”, каза сър Алекс Фъргюсън тогава, имайки предвид разбира се, не това, което се случи на терена, а драмата извън него.

При победата на Юнатйед с 2:1 в първия сблъсък от четвъртфиналите срещу Рома на „Стадио Олимпико” привържениците на гостите бяха атакувани от засада от популярните в Рим и в цяла Европа ултраси на Рома, които дори влезнаха в схватка с местната полиция11 човека от служителите на реда трябваше да прекарат нощта в болница след инцидентите.

Реваншът на „Олд Трафорд” не мина по много по-мирен начин, след като се стигна отново до сблъсъци между поддръжници на двата отбора, които завършиха с 21 арестувани.

От ръководния орган на УЕФА още снощи предложиха на привържениците на Юнайтед да им бъде осигурена подходяща защита при гостуването им в Рим. Италианските представители побързаха да наблегнат на факта, че и от страна на английските им колеги, са били допуснати грешки преди 4 месеца.

„Това, което се случи тогава е наистина срамно за футбола. Сигурни сме, че по време на предстоящите мачове министърът на правосъдието и този на вътрешните работи ще действат много строго и ще предприемат съответните мерки за безопасното им протичане. Цел номер едно пред тях ще е да не се повторят инцидентите от миналата година. От друга страна се надявам, че същите мерки ще бъдат взети и в Англия. Не трябва да забравяме, че и наши привърженици бяха атакувани там”, каза представител на римския клуб.

„Ще положим специални грижи за английските запалянковци, тъй като сме наясно, че те имаха проблеми в Италия. Ще подсигурим и усилим охраната и сигурността като цяло. Италианската футболна асоциация има нова специална програма за подготовка на охраната по време на мач, която се надявам, че ще влезе в употреба. Това означава, че ще имаме добре обучени стюарди, вместо хаотични действия на полицията”, каза специален съветник на Мишел Платини по тези въпроси.