Спомняте ли си Донг Фангжоу? Най-вероятно не, макар че ако сте голям фен на Манчестър Юнайтед, то сигурно това име ви носи смътни спомени. Едва ли обаче ще повярвате докъде е стигнал в днешни дни някогашният китайски талант на "червените дяволи".

"The Sun" се сети за Фангжоу и разказа за пътя му от един от най-обещаващите таланти на "Олд Трафорд" до край с футбола на 29 и участие в китайско риалити шоу, в което Донг се подложи на пластична операция на напълнялото си лице.

15 години по-рано бъдещето изглеждаше розово. Донг бе подписал договор с Юнайтед, който можеше да донесе до 3,5 милиона паунда на предишния му отбор Далиен. Той бе първият източноазиатец на "Олд Трафорд", а Сър Алекс Фъргюсън заяви, че неговата "скорост и физика" ще му позволят да се наложи в Премиършип.

"Той отиде директно при резервите и му бяха предвещавани големи неща", спомня си тогавашният треньор на Юнайтед до 18 години Пол Макгинес. "Той беше силен играч, много силен. Това ни впечатли, че играч от Азия има такова ниво на сила."

Поради факта, че няма мачове за националния отбор на Китай обаче Донг не получи работна виза. Това наложи отдаването му под наем в дъщерния белгийски Роял Антверпен. Там Фангжоу имаше шанса да играе на високо ниво, внимателно следен от Юнайтед.

От самото начало треньорите в Антверпен са впечатлени от китаеца, макар че той вкарва само един гол в първите си девет мача. "Беше страхотен играч. Много здрав, висок, много бърз и когато стреляше топката, беше като бомба, толкова мощно", споделя бившият треньор на Роял Реджи Ван Акер.

"Той правеше всичко, което искахме от него в тренировките и тренираше допълнително върху тялото си. Изглеждаше щастлив. Сър Алекс Фъргюсън и Морис Уоткинс посещаваха Антверпен постоянно. Всичко беше добре."

Головете започват скоро и Фангжоу завърши сезона със 7 попадения в 22 мача. Във втория му сезон за Антверпен във втората белгийска лига, Донг завърши като голмайстор на първенството с 18 гола.

През декември 2006 работната му виза най-сетне пристигна и Фъргюсън го привика с план да го въведе в първия отбор.

Донг Фангжоу

източник: Gulliver/GettyImages

Юнайтед вече си бе осигурил титла №17 през 2007, когато Фангжоу получи своя дебют срещу Челси на "Стамфорд Бридж". Китаецът си партнираше в атака с Оле Гунар Солскяер преди в 73-ата минута да бъде заменен от Уейн Рууни.

В следващия сезон той игра за Купата на Лигата срещу Ковънтри в мач, в който Юнайтед загуби с 0:2. А по-късно през кампанията получи шанс за изява и в Шампионска лига, влизайки на мястото на Рууни в мача от груповата фаза срещу Рома.

Донг Фангжоу

източник: Gulliver/GettyImages

Само че извън терена Фангжоу имаше сериозни проблеми с научаването на езика. Това и притеснението му доведе до пълна изолация спрямо съотборниците му. Другият проблем на Фангжоу бяха многото контузии, които не му позволиха да се изяви по най-добрия начин.

Донг Фангжоу

източник: Gulliver/GettyImages

В началото на сезон 2008-09 договорът му бе прекратен по взаимно съгласие. Последва завръщане в Далиен, където очакванията бяха големи. Само че за два сезона и 26 мача Фангжоу така и не успя да намери противниковата врата.

В опит да възвърне самочувствието той се завърна в Европа. Кратък престой в Легия Варшава приключи с 4 мача през 2010. Последва период в португалския Портимонензе, където шансът дойде след препоръка от Кристиано Роналдо. Последният европейски пристан на азиатеца бе в арменския Мика през 2011.

Фангжоу се завърна в Китай, но никой голям отбор не го искаше. Все пак той подписа с Хунан Билоус. Но и там нищо не вървеше. Медиите информираха, че Донг купонясва по-често, отколкото пипа топката. Освен това футболистът боядиса косата си руса, което се счита за недопустимо в Азия и доведе до много негативна реакция. Наказание от 6 мача за средни пръсти спрямо фенове на противников отбор също не помогнаха.

Така още преди да навърши 30 години Фангжоу реши да се оттегли от футбола. Още тогава той имаше сериозни проблеми с теглото.  А последната му изява бе доста по-различна от футболните - през 2015 Донг бе участник в китайско риалити шоу, в които премина през пластична операция на лицето. В днешни дни Фангжоу живее в сянка и дори китайските журналисти не са сигурни къде се намира и с какво се занимава.