Бащата на мениджъра на Челси Аврам Грант разкри някои любопитни подробности около живота на треньора. Той разказа, че специалистът е израснал със спомена от неприятните моменти и смъртта на близки хора от времето на Холокоста.

Човекът, който преди около пет месеца получи един от най-привлекателните постове в английския футбол не е знаел нищо за съдбата на своите роднини до момента, в който веднъж като дете не чул как баща му крещи на сън. Разказът за 15-годишният син бил повече от ужасяващ, тъй като научил, че баща му е трябвало да погребе с двете си ръце родителите си, петимата си братя и сестра си, загинали заради студ и глад. Само двамата с брат му оцелели. За Аврам това бил огромен шок, тъй като баща му винаги е бил голям оптимист.

Мейр Гранат (неговият син е сменил фамилията си на Грант), който сега живее в Израел,  се върна в далечната 1941 година, когато се наложило заедно със своето семейство да напусне Полша. Тогава той бил на 13 годни.

“Наложи се заради нацистите да тръгнем на юг. Живяхме във Варшава около половин година, но през 1941 разбрахме, че положението няма да се оправи и тръгнахме към Русия. Заселихме се на север. Там ни закараха в гората и ни казаха: “Стройте къщи или умирайте”. През зимата температурата падаше до минус 40 градуса. След смъртта на роднините ми загубих вяра във всичко”, разказа бащата на Аврам Грант.

След войната Гранат се отправил към Палестина, но по пътя попаднал в затвор в Кипър. В крайна сметка се оказал в Петах Тиква и се оженил за Ализе Нисан, емигрантка от Ирак.
Едно от трите им деца е Аврам Гранат, който получил името на дядо си, загинал в руската гора. Бъдещият треньор на Челси сменил фамилията си в края на 80-те годни на Грант.

”Помня деня, в който той си купи първата топка. Не искаше да учи, а да играе футбол. Покойната ми съпруга искаше той да стане лекар или юрист. Когато беше на 12 изчезна от вкъщи. Страшно много се притеснихме. Скоро се върна и ни каза, че просто искал да отиде до Йерусалим, за да види Стената на плача. Идваше ми да го убия”, разкри още подробности Гранат.

“След това той заигра като полузащитник в Апоел Петах Тиква. На 17 години получи травма при автомобилна катастрофа и започна да се занимава с треньорска дейност. След смъртта на съпругата ми живях пет години с неговото семейство, докато не се ожених повторно. Но сега почти всеки ден се чуваме по телефона”, сподели още бащата на Аврам.

Когато Грант поел Челси, баща му бил не по-малко изненадан от всички останали. Сестрите му не могат да гледат мачовете, защото не издържат на напрежението, за сметка на това Гранат гледа всеки двубой.

”Неприятно ми е като го видя на пейката и му е студено. Все още не съм ходил в Лондон, заради времето. Ще помоля Аврам да ми запази билет за март.”

Бащата на Аврам Грант сподели, че синът му винаги е почитал еврейските традиции, като не пропусна да отбележи, че треньорът на Челси не пропуска постите, за сметка на това Гранат сподели, че вече не спазва това, защото както самият той казва: “достатъчно съм постил в Русия”.