В днешно време футболът се превърна в отворена сцена за всички възможни таланти имат огромен шанс не само да спечелят сърцата на феновете, но и да се превърнат в легенди. 

Точно по тази причина можем да забележим, че някои мениджъри дават сериозни шансове на играчи от цял свят. Сър Алекс Фъргюсън редовно обръщаше внимание на азиатския пазар и точно неговите покупки даваха необходимия резултат. Редно е обаче да обърнем внимание на някои по-сериозни величия, които дойдоха от Африка и демонстрираха не само класа, но и легендарен статут по време на престоя си в престижните футболни клубове. 

5. Садио Мане може би е едно точно такова име. Сенегалецът се превърна в един от много скъпите футболисти на континента, но едва ли е бил толкова скъп за Ред Бул Залцбург, който плаща сумата от 4 милиона евро. С пристигането на този не толкова известен футболист, никой не е очаквал да е чак толкова добър. Австрия обаче е приятно изненадана и през първия си сезон, Мане инкасира 31 попадения в 63 игри. Единственият проблем е, че когато идва време за тренировки и важен мач, Садио изчезва и никой не може да го намери, следователно бързо му показват вратата. През 2014 г. е приет в редиците на Саутхемптън срещу сумата от 10 милиона паунда. Именно на острова ще успее да постави най-бързи рекорд за хеттрик срещу мача с Астън Вила, когато за 2 минути и 56 секунди отбелязва три гола. Крайният резултат в тази среща е 6-1 за Саутхемптън. През следващият сезон също не е лишен от внимание и успява да помогне за по-сериозните конфликти с Ливърпул, прави един хеттрик и срещу гражданите. По това време Клоп вече е подготвил чека за 36 милиона паунда и заявява под секрет, че го е гледал още на олимпийските игри. В Ливърпул ще стане играч на сезона, а през следващите три сезона ще вземе и Златна обувка, трофея на Шампионска лига. И в момента продължава да създава главоболия на всички отбори във Висшата лига. 

4. Мохамед Салах е от онези футболисти, които могат да позволят на таланта да ги заведе в правилната посока. На 12-годишна възраст тренира в клуба на родния Ел Мокавлун и без да иска, впечатлява скаутите, които идват да видят друг талант, но пък решават да вземат и Мохамед със себе си. През 2010 г. вече е професионален футболист и е сигурен титуляр през 2011/2012 г. В последствие в страната избухват бунтове и срещите са прекратени. Добрата новина е, че когато играчът обаче се оказва без работа, Базел веднага са готови да спечелят вниманието му. При приятелска среща между отбора и юношите до 23-годишна възраст, Салах отбелязва два гола, макар и да играе само в едно полувреме. Получава билета за Европа и сякаш всичко останало е вече история. За 2 години и 18 месеца отбелязва достатъчно попадения, изненадва много неприятно Челси в Лига Европа на полуфинала през 2012/2013 г. и повтаря традицията през следващата година, когато отборите се срещат в Шампионска лига. И както казва една стара военна поговорка: "Ако не можеш да ги победиш, присъедини се към тях.". 

Очевидно сините са искали просто да го неутрализират като футболист, защото през първия сезон има едва 13 изяви и 2 гола. Фиорентина обаче няма проблеми да го използва и го взима под наем. В Италия, Мохамед започва да прави това, което прави най-добре, отбелязва точни изстрели и изненадва мнозина. Италианската публика го обожава, а неговият хазяин веднага активира клаузата за покупка, Салах отказва и се включва в редиците на Рома. Това ще доведе до жалба, която ще бъде отхвърлена и след това Рома започва да се радва на качествена игра. Завръщането в Англия ще се случи едва през 2017 г., при това на Анфийлд. Клоп плаща сумата от 43 милиона паунда и всичко останало е история. Днес е обект на интереси от медии, спортни журналисти и букмейкъри. Както можем да забележим в ревюто на bwin онлайн от nostrabet.com, играчът от Египет получава много сериозни шансове за по-нататъшни изяви на острова и това не идва без покритие. Златна обувка, трофей от Шампионска лига, играч на годината, намира място дори в отбора на годината и още много други специални почести. И най-вероятно приказката няма да приключи тук. 

3. Историята на Коло Туре е достойна за филм. Футболистът от Кот д'Ивоар прави своя спортен дебют през 1999 г. с покана за националния отбор. След 2000 г. е разгледан по-обстойно от Арсен Венгер и понеже има статут и възможност да пътува, футболистът заминава за Лондон, докато неговият отбор получава сумата от 150 000 паунда. Един сезон търка пейките, а през следващия влиза като смяна и наказва Ливърпул за 1-0 в битка за Къмюнити Шийлд. Физиката си казва тежката дума и Коло скоро се превръща в гръбнака на Арсенал, а през 2003/2004 г. успява да види как неговият отбор остава непобедим за цял сезон. В 36 от 37-те игри е титуляр. След всички сезони най-накрая получава и капитанската лента, което може да се смята за особен престиж. След спречкване с колега, заминава за Манчестър Сити и получава капитанската лента два пъти, като втория път я връчва лично на Тевес. Там тръгват и някои главоболия като проблемите с наркотиците през 2011 г. През 2013 г. отива в Ливърпул и дебютира с гол и победа. Накрая пътя го отвежда в Селтик като свободен трансфер, а днес е треньор на Лестър, впрочем първият африкански треньор. 

2. Яя Туре е друг представител на фамилията, който обаче не получава директна покана за острова. Първо трябва да мине през белгийската футболна регистрация в редиците на Беверен, които практически се оказват портала към футбола. Днес този отбор вече е изпаднал далече във футболните лиги. Яя обаче знае какво да направи. Венгер го кани за проби, вижда таланта, но не може да го запише заради проблеми с работната виза. Яя заминава за Металург Донецк и след 18 месеца Олимпиакос е готов да подпише договор. Играта там е добра, а участието му на Световното първенство през 2006 г. печели сърцата на Монако, които веднага развързват кесията и плащат сумата от 5.75 милиона евро. За новия отбор успява да направи доста, както и да го спаси бързо от изпадане в Лига 2. На вратата пристигат Барселона и с 10 милиона евро успяват да го вземат през 2007 г. В редиците на Барселона успява да помогне за постигането на требъл през 2008-2009 г. Гражданите са готови да го закупят през 2010 г. и само една година по-късно ще извикат и брат му в служба. През 2013 г. с нова роля във футбола, той успява да отбележи 20 попадения в 35 игри и да помогне с допълнителни 9 асистенции, за да позволи на гражданите да направят дубъл на острова. В момента се намира в Китай и продължава спортната си кариера именно там. 

1. Последният съгражданин от Кот д'Ивоар е особено познат не само на световния футбол, но също така се смята и за един от много важните играчи за Франция, Англия и дори родината си. Лакатушенето между двете страни приключва на 11-годишна възраст, когато е изпратен да живее при чичо си, поради икономически проблеми в семейството. Това е най-доброто възможно решение, защото Дидие по-късно ще се окаже много сериозен източник на доходи! На 15-годишна възраст се събира отново със семейството си и призванието си - футболът. Макар и в началото да играе като десен бек, неговият чичо постоянно го кара да се движи напред и той го прави. В първия професионален клуб Льовалоа не е одобрен като необходимият нападател, но любопитен факт е, че днес стадионът на отбора се нарича Дидие Дрогба. Тренира усилено и най-накрая подписва договор в Льо Ман на 21-годишна възраст. Гингам веднага забелязват таланта и бързат да направят покупката за скромните 80 000 паунда. Неговите три попадения спасяват отбора от отпадане, а по-нататъшните изяви ще го позиционират на 7-мо място - най-високото в историята им и до днес. Марсилия чука на вратата и дава сумата от 3.3 милиона паунда през 2003 г. За времето си в този отбор е успял да отбележи 32 гола в 55 мача. Това пък мотивира добрия стар Жозе да извади сумата от 24 милиона паунда и бързо да привлече този талант в Челси. Макар и няколко пъти да се разминава с Шампионска лига, най-накрая през сезон 2011/2012 успява да вкара изравнителния гол, победната дузпа и с това да даде толкова мечтания трофей, който практически бяга доста време от неговото полезрение. През 2018 г. се пенсионира и оставя сериозна легенда зад себе си.