Арсенал допусна първата си домакинска загуба за 2015 година, след като отстъпи с 0:1 от Суонси Сити в Лондон в мач, който затвори 36-ия кръг на Висшата лига. За последно „топчиите“ бяха губили у дома от Манчестър Юнайтед (1:2) на 22 ноември, а срещата ще се запомни с това, че технологията на голлинията помогна на съдиите да зачетат попадението на Бафетимби Гомис в 85-ата минута.

Първото полувреме на срещата определено няма да намери място сред най-атрактивните за сезона. Единствената по-чиста ситуация в него дойде в 4-ата минута, когато Аарън Рамзи проби отдясно и вдигна топката за Оливие Жиру, който с глава от 8-9 метра стреля над гредата.

След паузата домакините изостриха значително действията си в атака и започнаха да пресират противниците си по-активно. В 58-ата минута Джонджо Шелви допусна неприятна грешка, като не успя да запази отнетата топка пред наказателното си поле и позволи на Месут Йозил да я получи обратно. Германецът намери с успореден пас Жиру, който стреля по тревата, ала Лукаш Фабиански улови.

Малко по-късно Рамзи направи силен пробив отдясно, на няколко пъти върза защитника пред себе си само за да завърши атакат с шут във външната страна на мрежата.

В 64-ата минута Санти Касорла се пребори с играч на Суонси в накзаателното поле, за да отнеме спорна топка и стреля много силно към долния ляв ъгъл, но Фабиански отново бе на линия.

В 72-ата минута Тио Уолкът имаше чудесна възможност да открие резултата, след като Бейерин отдясно пусна прострелно центриране, което след рикошет стигна до английския национал. Той бе твърде изненадан и нанесе много слаб удар, което улесни Фабиански. Секунди по-късно Монреал проби отляво и от остър ъгъл отправи тежък удар, който бе отразен от вратаря с крак.

Финалното геройство на полския страж дойде в 78-ата минута, когато след серия от карамболи пред и в наказателното поле Алексис Санчес получи шанс да стреля от абсолютна чиста позиция. От 7-8 метра фронтално срещу вратата чилиецът намери тялото на вратаря, а при последвалата добавка Уолкът не бе по-прецизен, като прати топката в обсега на Фабиански.

Така дойде решителната 85-а минута, при която Бароу изнесе топката отдясно, но не центрира добре. Все пак от другата страна Джеферсън Монтеро я догони, след което финтира Бейерин и я качи на главата на Гомис. Нападателят стреля към долния ляв ъгъл, а в първия момент остана впечатлението, че Давид Оспина успява да отрази. Повторенията и най-вече технологията на голлинията обаче бяха категорични – попадение има, тъй като топката бе преминала с целия си обем зад голлинията.

Така Арсенал загуби второто място в Премиършип и със 71 точки остава трети на две от Манчестър Сити. Играчите на Венгер обаче могат да си върнат позицията, тъй като имат да изиграят отложен мач срещу Съндърланд. Суонси от своя страна не помръдна от 8-ата позиция, но вече има 54 точки.