Един от новите членове на Чемпъншип се казва Родъръм Юнайтед. „Мелничарите“ завършиха четвърти миналата кампания в Лига 1 – третото ниво на английския футбол, но оцеляха през ситото на плейофите, след победи над Скънторп Юнайтед (4:2 общ резултат) и Шрузбъри Таун (2:1)

Един много любопитен детайл обаче се крие зад успеха на тима от Южен Йоркшър. Става дума за яйца и мляко... или по-скоро за тяхната липса.

От февруари тимът на Родъръм работи с лабораторията за научни изследвания „Лорисиан“. Компанията изгражда хранителни диети на играчите и контролира тяхното спазване.

Всеки един от футболистите в състава на Родъръм се е подложил на хранителен тест, чрез който се установява коя храна е най-полезна за техните тела и коя може да окаже негативен ефект.

“В спорната наука и медицинската индустрия всичко се развива с огромна скорост. Ние проучваме как храните могат да окажат благотворно влияние на представянето на играчите – да увеличат тяхната сила и енергия и да намалят времето им за възстановяване от травми“, споделя един от ръководителите на проучването Рос Бърбари пред SunSport.

„В един отбор има хомогенна група от играчи, но всеки един е от тях е отделна личност с отделен организъм. Ние правим специализиран анализ на всеки играч, с което установяваме тяхната поносимост към различни видове храни. Ние също така имаме задачата да направим и нужните промени в диетите на самите играчи“, добавя още той.

„Като цяло мога да кажа, че голям брой от момчетата в състава на Родъръм показаха непоносимост към яйца и мляко – два продукта, които от години са много важна част от хранителния режим на много велики спортисти.

 „Ние обаче трябваше да се се огледаме за друг тип белтъци, които те можеха да приемат“, казва Бърбари.

След като премахват яйцата и млякото от диетата си всички играчи на Родъръм вече почти не се оплакват от стомашни крампи, диария или запек – най-честите симптоми, които се появяват преди важен мач“.

„С премахването на яйцата и млякото се забеляза ръст на енергийния запас на играчите по време на тренировъчните сесии.

24-годишният нападател на Родъръм Райън Уилямс споделя, че е имал непоносимост към краве мляко, но бързо е отвикнал от него, след като се е почувствал по-добре без неговата консумация.

„Без млякото дори свалих няколко килограма. Не усещах подувания, чувствах се по-здрав и по-бърз. Бях по-уверен преди мачовете. Тази диета със сигурност промени доста неща в представянето ми“, казва Уилямс.

26-годишният защитник Майкъл Смит също се е почувствал по-добре след прилагането на новата диета, изготвена от „Лорисиан“: „Нямах никаква представа, че без яйца и мляко ще се чувствам толкова добре. След като спрях да ги консумирам, усети по-голям прилив на енергия. Киселините и болките в стомаха в хора на мачовете също спряха.

Д-р Хил Харт, биохимик от центъра за изследвания, също е убедена, че индивидуалните диети са основна част от успеха на всеки атлет.

„Диетите играят ключова роля при подготовката на състезатели и тяхното представяне в мачовете. Телата на атлетите са най-чувствителни, защото метаболизмът им е много бърз и интензивен“.

„При правилна диета обаче стресът върху телата на играчите ще бъде по-малък и те няма да изпитват такива затруднения при обмена на веществата. А от това ще се подобри и тяхното състояние по време на важните състезания“, допълва тя.