Изминаха 6 години откакто англичанинът с конгoански корени Фабрис Муамба се размина със смъртта. Той получи сърден удар по време на двубой на неговия Болтън срещу Тотнъм на "Уайт Харт Лейн" в четвъртфиналите за Купата на Англия.

След онзи мач, сърцето на Фабрис Муамба спира да бие за около два часа. По пътя за съблекалнята, той не диша, а лекарите са използвали дефибрилатор. Тежкият проблем със сърцето кара талантливия Муамба (30 години) да се откаже от футбола на едва 24 години - нещо, което обръща напълно живота му. 

Добра новина: Муамба отново играе футбол

източник: Reuters, архив

Бившият юношеския национал на Англия обаче не се отказва от голямата си любов. В последните години Муамба завършва журналистика и в момента е на две седмици от това да вземе диплома по Бизнес Мениджмънт. 

Също така юношата на Арсенал работи като треньор в тима от Първа лига Рочдейл, където води сесиите на тима до 16 години.

Муамба се връща в игра до 6 месеца?

източник: Reuters

"Винаги съм харесвал треньорството. След като нещата се обърнат, вече започваш да гледаш с друго око на нещата. В началото бях изплашен да предавам опита си на по-млади играчи, но след това свикнах. Имам син и го гледам как играе", казва Муамба.

"Когато си ексиграч, искаш да споделяш опита си. Все още съм млад и има какво да предложа на футбола. Обичам играта. Следващата голяма стъпка за футболните хора, след активната кариера, е треньорството", добавя той.