Елена Рибакина започна 2024 година по най-добрия начин. Представителката на Казахстан триумфира с трофея в Бризбейн, като на финала се справи доста убедително, не с кого да е, а със световната номер 2 Арина Сабаленка. Срещата между двете тенисистки бе повторение на финала от Откритото първенство на Австралия 2023, когато  Сабаленка триумфира с титлата.

Сега обаче, след този убедителен успех на световната номер 3, Тя със сигурност дава сериозна заявка за нещо голямо на надпреварата в Мелбърн, която стартира на 14 януари. Рибакина сподели, че е напълно готова за първия турнир от „големия шлем“ и е изцяло концентрирана върху себе си.

„Да започна сезона с отличие е наистина нещо специално. Много тенисисти мечтаят да спечелят титла още при първото си излизане на корта за годината и съм щастлива, че стартирам толкова добре. Не се натоварвам с очаквания, а гледам да продължавам напред и да работя упорито. Готова съм за  Australian open, но не си поставям конкретни цели. Това, дали съм фаворит или не го решават специалистите и анализаторите, аз излизам на корта всеки мач, за да спечеля. Няма никакво значение за мен на кой корт ще играя, защото рано или късно с победите и напредването на турнира, ще получа своя шанс да бъда и на централния корт. Уверена съм във възможностите си и с нетърпение  чакам следващите предизвикателства“, каза Рибакина.