Свен Йоран Ериксон напусна треньорския пост в Манчестър Сити. Според официалната формулировка, това е станало по-взаимно съгласие. Така поне временно българските национали Мартин Петров и Валери Божинов са без треньор.

Шведският специалист класира Сити на девето място във Висшата лига в първия си сезон начело на тима, но от известно време се носят слухове, че неговото бъдеще не е свързано със Сити.

„Небесносините” започнаха много добре годината под ръководството на Ериксон, но не успяха да поддържат темпото и във втората част от сезона, заради което собственикът Такшин Шинаватра взе решение за треньорска смяна.

Новината за раздялата с Ериксон бе потвърдена от изпълнителния директор на клуба Алистър Макинтош, който заяви за официалния уебсайт:”Бордът на директорите и всички в Манчестър Сити искаме да благодарим на Свен за усилията му и за приноса му през сезона и му желаем всичко най-хубаво в бъдеще. Свен остава сред приятелите на нашия клуб.”

Самият Ериксон добави: „Времето, прекарано в Манчестър Сити бе много приятно за мен. Искам по-специално да благодаря на феновете, на играчите, и на персонала за непрестанната им подкрепа през сезона. Желая на клуба и на всички останали, свързани с него, много успехи в бъдеще.”

Сити няма да прави нови изявления, докато не назначи нов мениджър, но вече редица специалисти са свързвани с вакантния пост. Според медиите на Острова фаворит е Марк Хюз, като от Манчестър Сити вече са поискали разрешение от Блекбърн да преговарят с него.

Луиш Фелипе Сколари и Аврам Грант са сред другите вероятни кандидати.

Свен Йоран Ериксон пък почти сигурно ще застане начело на мексиканския национален отбор.