Младият селекционер на английския национален отбор по футбол Стюърт Пиърс доведе още в събота своите възпитаници в България, за да се готвят за предстоящата евроквалификация с „трикольорите”. Момчетата на Пиърс постигнаха категорична победа над Черна гора в петък, като разгромиха съперника с 3:0 в Подгорица. Ето какво заяви днес познатият като „Психото” бивш английски национал и футболист на Манчестър Сити.

- Гледахме мача на България срещу Черна гора. България определено бе по-добрият отбор, затова резултатът бе шокиращ за всички в групата, като за първи мач. Но сега знаем, че ни очаква труден двубой. Доволни сме от резултата, който постигнахме ние срещу Черна гора, но не сме се отпуснали, защото знаем, че срещу България ще е тежко.

Виждате ли в една евентуална победа на България утре шанс да елиминирате в ранна фаза един от опонентите си за класиране?

- Мисля, че когато се качихме на самолета за да играем двата мача, определихме за цел да се върнем с максимума от точки и смятам, че ако го направим, това ще е голям бонус за нас. Наясно сме, че ни очаква много труден мач, всъщност всички мачове в тази част на света са трудни. Уважаваме българския отбор и съм сигурен, че ще е тежко. Ние обаче трябва да имаме повече увереност, след победата в петък. Но това е друг двубой в една завързана група.

Намерили ли сте правилните заместници на футболистите, които напуснаха отбора след Европейското първенство в Холандия по-рано през годината?

- Имаме ядро от шест-седем играчи, които продължават и много помагат. Новите, които дойдоха с всеки изминал ден напредват и вече се чувстват все по-добре, адаптираха се. До края на квалификациите вече ще видим как се представят те. Но имаме късмет, че шест-седем играчи останаха.

Кои са играчите, които според вас трябва да поведат отбора?

- Моят капитан Тейлър, той е силен характер и много добър играч. Нобъл също, като вицекапитан. Но може би всички, които играха на първенството през лятото, са много важни и те трябва да предадат своя опит на останалите.

Кого от българския състав виждате като най-голяма заплаха?

- Естествено, уважаваме двете момчета, които играят в Англия – вратарят Михайлов и Божинов, който обаче е контузен към този момент. Попов също, но той е при мъжете и не знам дали ще играе утре. Много уважаваме тези футболисти. На това ниво, при младежите, те все още оформят своята репутация. Като цяло имаме респект към целия ви отбор.

Има ли проблеми с контузии в състава след мача с Черна гора?

- Не, не. Загубихме двама играчи от първоначалния състав от 23-а, които бях повикал за двата мача. Те бяха контузени и отпаднаха, но сега всичко е наред.

Какво мислите за случващото се с Манчестър Сити, вашият бивш отбор?

- Пожелавам им успех, надявам се на един успешен сезон. Аз прекарах шест години там, в една от тях бях капитан, а също така съм бил и треньор и мениджър. Ето сега в моя отбор има трима играчи, които се състезават за Манчестър Сити.

Какво мислите за изкупуването на английски клубове от чуждестранни милиардери?

- Мисля, че футболът винаги е бил една глобална индустрия. Сега още повече, тъй като вече се превърна и във финансова глобална индустрия, изливат се много пари. Светът се смалява, става едно цяло. Затова не виждам причина английски клубове да не се купуват от чужди милиардери. В крайна сметка именно парите на такъв милиардер помогнаха на Манчестър Сити да купи Мартин Петров.