22-ма стюарди, които предпазиха феновете на Тотнъм от испанските полицаи по време на мача от турнира за Купата на УЕФА срещу Севиля, ще бъдат наградени за храброст. Призът ще бъде връчен още днес.

Отличието се присъжда по принцип за храброст на столичните полицейски служители и рядко се дава на цивилни. Футболни стюарди обаче никога не са били награждавани.

„Свидетелствах за самопожертвователното и смело поведение на охранителите на Тотнъм. Видях, как предпазват привържениците със собствените си тела без страх, че ще бъдат ранени. Не се уплашиха за миг, не застрашиха никого и не оказваха насилие”, заяви старши полицейски офицер Саймън О’Брайън.

Инцидентът с английските фенове възникна час преди двубоя в Испания. Агитки на домакините и на гостите се срещнали пред стадион „Рамон Санчес Писхуан” малко преди 21 часа и влезли в ожесточен конфликт. Само намесата на полицията успя да потуши по-сериозни инциденти. Минути преди началото на мача 4000 английски привърженици отново се опитали да предизвикат проблеми след влизането си на стадиона. През първото полувреме пък полицаи нахлуха в сектора с фенове на английския тим, като в резултат на сблъсъците пострадаха шестима запалянковци и двама служители на реда, а други шестима англичани бяха арестувани.